Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 09:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Μείωση 4% στη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2023

IEA:  Μείωση 4% στη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2023

Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα μειωθεί το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές οδηγούν τις χώρες να ενεργοποιήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη κατά 4% το 2023 μετά από πτώση-ρεκόρ κατά 10% φέτος, αναφέρει η IEA στην σχετική τριμηνιαία έκθεσή της. Οι μειώσεις είναι πιο έντονες στον βιομηχανικό τομέα, αλλά είναι επίσης εμφανείς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου κατά 0,8% φέτος. Για το 2023, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπεται αυξημένη μόνο κατά 0,4%, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, η IEA τονίζει ότι η ζήτηση πρέπει να μειωθεί προκειμένου τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης να αποδειχθούν επαρκή για τον χειμώνα.

Εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι αποθήκες θα πέσουν στο κρίσιμο επίπεδο του 5% τον Φεβρουάριο, στην περίπτωση που οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου από τους αγωγούς σταματήσουν εντελώς από την 1η Νοεμβρίου, εκτιμά η IEA. Με τόσο χαμηλά αποθέματα, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν προβλήματα, εάν υπάρξει μία ψυχρή περίοδος προς το τέλος του χειμώνα.

Η αναζήτηση για εναλλακτικές πηγές προμηθειών στην Ευρώπη ενισχύει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για LNG, με την IEA να προβλέπει ότι οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης θα αυξηθούν πάνω από 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.

 «Οι προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου παραμένουν θολές, κυρίως λόγω της απερίσκεπτης και απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Ρωσίας», αναφέρει η  έκθεση. «Όμως όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν πολύ σφιχτές μέχρι και το 2023».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News