Business & Finance Κυριακή 2/10/2022, 21:46
BLOOMBERG

Credit Suisse: «Φουρτούνα» με ανησυχίες για τη στρατηγική του νέου CEO

Credit Suisse: «Φουρτούνα» με ανησυχίες για τη στρατηγική του νέου CEO

Λιγότερες από 100 ημέρες απαιτούνται για την εφαρμογή της στρατηγικής αναδιάρθρωσης της Credit Suisse, όπως δεσμεύτηκε στους επενδυτές ο νέος CEO, Ulrich Koerner. Ωστόσο, το διάστημα αυτό εν μέσω έντονων αναταραχών στις αγορές μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας εκτινάχθηκε κατά 15% την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2009, ενόσω οι μετοχές της βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό. Την Παρασκευή, ο Koerner διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η Τράπεζα έχει μία «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα» και δήλωσε ότι θα το ενημερώνει συχνά, μέχρις ότου ανακοινωθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Koerner, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO στα τέλη Ιουλίου, έρχεται αντιμέτωπος με φαινόμενα κερδοσκοπίας στη μετοχή, αποχωρήσεις τραπεζιτών και αμφιβολίες σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα τελειοποιεί τα στρατηγικά σχέδια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φέρουν σαρωτικές αλλαγές στο τμήμα επενδύσεων και ενδέχεται να οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις σε βάθος χρόνου.

Εν τω μεταξύ υπάρχουν πολλά σενάρια σχετικά με το μέλλον της τράπεζας. Ενδεικτικά, αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι ο όμιλος ίσως χρειαστεί να συγκεντρώσει περί τα 4 δισ. ελβετικά φράγκα, ακόμη και αφότου πουλήσει μερικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης.

Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse διολίσθησε περίπου στα 10 δισ. φράγκα, που σημαίνει ότι μία αύξηση κεφαλαίου θα πλήξει τους μακροχρόνιους μετόχους. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2021 το ποσό αυτό ξεπερνούσε τα 30 δισ. φράγκα.

Τα στελέχη της Credit Suisse σημείωσαν ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1, που βρισκόταν στο 13,5% στις 30 Ιουνίου, ανέρχεται στο μέσον του προγραμματισμένου εύρους 13% έως 14% για φέτος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας του 2021, το διεθνές κανονιστικό ελάχιστο τίθεται στο 8%, ενώ οι ελβετικές αρχές απαιτούν περίπου 10%.

Τα πενταετή CDS της τράπεζας στις 250 μονάδες βάσης έχουν εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στην αρχή του έτους και είναι κοντά σε ιστορικό υψηλό. Παρότι αυτά τα επίπεδα απέχουν από το σημείο κινδύνου και αποτελούν ένδειξη του γενικότερου selloff στην αγορά, παρουσιάζουν και την συνεχώς μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά την φερεγγυότητα της τράπεζας, η οποία έχει εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα, εν μέσω ενός κύματος μεγάλης αστάθειας στις αγορές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ποια τράπεζα προτιμούν δικτάτορες και εγκληματίες

Credit Suisse: Προς την έξοδο ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Γκοτστάιν

Ένας Βούλγαρος παλαιστής, τόνοι ναρκωτικών, βαλίτσες με χρήματα και μια ελβετική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News