Business & Finance Κυριακή 2/10/2022, 11:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άνδρας που καταστρέφει τη Βρετανία: Μιλά ελληνικά, την «λέει» στον Bill Gates

Ο άνδρας που καταστρέφει τη Βρετανία: Μιλά ελληνικά, την «λέει» στον Bill Gates

Πώς έφτασε η Βρετανία –μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και πατρίδα ενός εκ των ισχυρότερων χρηματοοικονομικών κέντρων του πλανήτη- να δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα; Η κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει τα βρετανικά ομόλογα φέρει την υπογραφή του Kwasi Kwarteng, του υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης.

Το γενναιόδωρο σχέδιο για περικοπές φόρων που παρουσίασε προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου sell off σε ομόλογα και μετοχές, όμως ο Kwarteng –όπως και η πρωθυπουργός Liz Truss-  αρνείται να κάνει πίσω.

Ο άνδρας που καταστρέφει τη Βρετανία: Μιλά ελληνικά, την «λέει» στον Bill Gates-1
φωτ.: Reuters/MAJA SMIEJKOWSKA

Το προφίλ του, όπως το περιγράφει ο Guardian, μαρτυρά ότι δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Πανέξυπνος αλλά και αλαζόνας, ο Kwarteng «ουδέποτε είχε το παραμικρό ενδιαφέρον για τις απόψεις των άλλων», λέει για εκείνον ένας πρώην υπουργός.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών γεννήθηκε πριν από 47 χρόνια στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Οι γονείς του, ένας οικονομολόγος και μια δικηγόρος, μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Γκάνα όταν ήταν φοιτητές. Εκείνος  πήγε στο Eton με υποτροφία και στη συνέχεια στο Trinity College του Κέιμπριτζ, όπου σπούδασε ιστορία.

Αυτή η βαθιά πίστη στον εαυτό του ήταν εμφανής από τα 18 του ακόμα, όταν έδωσε συνέντευξη για να μπει στο πανεπιστήμιο. Ο νεαρός καθηγητής που τον εξέτασε του αποκάλυψε ότι ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνε συνεντεύξεις από υποψηφίους. «Μην ανησυχείτε κύριε, τα πήγατε περίφημα», του είπε ο Kwarteng στο τέλος της συνέντευξης.

Πολύγλωσσος, μιλά γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ελληνικά και λίγα αραβικά και μετά τις σπουδές του έπιασε δουλειά στο City του Λονδίνου, ως αναλυτής της JP Morgan. Έγραψε  ιστορικά βιβλία και άρθρα για την Telegraph, ενώ η πολιτική του άνοδος ξεκίνησε από των ημερών της Theresa May, όταν διετέλεσε υπουργός Brexit.

Η τάση για αλαζονεία –αλλά και η αναμφισβήτητη ευφυΐα του– είναι ένα κοινό θέμα που φαίνεται να αναφέρουν πολλοί άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί  μαζί του.

Μάλιστα, ο Guardian μεταφέρει και ένα περιστατικό που συνέβη όταν ο Bill Gates οργάνωσε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με πολλούς καλεσμένους υψηλού προφίλ. Όταν ο Kwarteng εμφανίστηκε, άρχισε να συμπεριφέρεται σαν εκείνος να ήταν ο υπεύθυνος της συνάντησης, «λέγοντας την άποψή του για τα πάντα» και «κάνοντας μάθημα» στον Gates ακόμα και για τα θέματα για τα οποία εκείνος είναι ειδικός, γράφει η εφημερίδα. «Ήταν παράξενο και άβολο», λέει ένα άτομο που έχει γνώση του επεισοδίου, σύμφωνα με τον Guardian.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Βρετανία: Ανένδοτη η Λιζ Τρας για το οικονομικό της πρόγραμμα

Χρηματιστήρια: Το Λονδίνο κινδυνεύει να χάσει στο «στέμμα» από το Παρίσι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News