Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 21:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Δικές τους προτάσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο ετοιμάζει η Ελλάδα με άλλες χώρες

E.E.: Δικές τους προτάσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο ετοιμάζει η Ελλάδα με άλλες χώρες

Μία ομάδα χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα προχωρήσει στην ασυνήθιστη κίνηση να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως ανέφερε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της Πολωνίας, εν μέσω σκεπτικισμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ιδέα αυτή. 

Στο σημερινό Συμβούλιο Ενέργειας, οι υπουργοί της Ε.Ε. συζήτησαν για το εάν η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου μπορούν να συγκρατήσουν το αυξανόμενο κόστο ενέργειας και τον πληθωρισμό – μία ιδέα που υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον 15 χώρες, αλλά στην οποία αντιτίθενται κάποιες άλλες, κυρίως η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Η Πολωνή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Anna Moskwa δήλωσε μετά τη συνάντηση – η οποία δεν κατέληξε σε μία ξεκάθαρη δέσμευση από τις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. θα προτείνει ένα ανώτατο όριο στην τιμή φυσικού αερίου – ότι μία ομάδα χωρών θα συντάξει τις δικές της προτάσεις. 
 
«Θα ετοιμάσουμε μία νομοθετική πρόταση που θα αφορά το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου», είπε η Moskwa σε συνέντευξή της στο Reuters. Μεταξύ των χωρών αυτών, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Πολωνία, το Βέλγιο και η Ιταλία, οι οποίες θα συντάξουν την πρόταση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Θα ετοιμάσουμε την πρόταση, θα την καταθέσουμε στην Κομισιόν και ελπίζουμε ότι η Κομισιόν θα την δεχθεί».

Συνήθως, οι πολιτικές της Ε.Ε. προτείνονται από την Κομισιόν, τις οποίες εν συνεχεία οι χώρες μέλη εξετάζουν, τις συζητούν στο Ευρωκοινοβούλιο για να τις εγκρίνουν για τον τελικό νόμο. 

Η Moskwa είπε ότι η πρόταση θα αφορά τις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου και θα είναι έτοιμες να συζητηθούν στη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. στις 11 Οκτωβρίου.  

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με τις χώρες για να παρουσιάσουν ιδέες αναφορικά με τη συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να συμφωνεί στην πρόταση της επιβολής ενός γενικευμένου πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. 

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι ένα πλαφόν στις τιμές χονδρικής – τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εσωτερικές συναλλαγές – προϋποθέτει να υπάρχουν πρόσθετοι πόροι τη στιγμήπου ενέχει πολλούς κινδύνους.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για την ενέργεια – Τα τρία σημεία

Κομισιόν: Δύσκολη και επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια η επιβολή πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News