Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 20:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Ποια είναι η στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν πολιτική

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν: Ποια είναι η στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν πολιτική

O Moχάμεντ Ελ-Εριάν σπεύδει να προειδοποιήσει όποιον αναμένει ένα τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. 

«Όλοι εσείς που περιμένετε μία αποφασιστική στροφή πολιτικής, προσέξτε τι ακριβώς εύχεστε. Αυτό το σημείο καμπής λαμβάνει χώρα μόνο εάν συμβεί ένα οικονομικό ή χρηματοοικονομικό ατύχημα. Η διαδρομή προς αυτό το άσχημο γεγονός είναι πολύ επώδυνη», είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος της Gramercy Funds. 

Ο Ελ-Εριάν θεωρεί την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά κρατικού χρέους για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση των τιμών κρατικών ομολόγων ως ένδειξη ότι η οικονομία είναι σε πολύ ευάλωτη κατάσταση. 

«Αυτή η εβδομάδα μας είπε πολλά για τη μετάβαση στην οποία οδηγούμεθα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά ευμετάβλητες». 

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Allianz είχε πει ότι η Fed βρίσκεται πίσω στην καμπύλη όσον αφορά στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, μία πρόβλεψη που επαληθεύτηκε καθώς η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το 2022 χωρίς καμία πρόθεση να τις σταματήσει. Οι χρηματοοικονομικές αγορές, από μετοχές έως ομόλογα και πιστώσεις έχουν δει την αξία τους να καταβαραθρώνεται φέτος με την ρευστότητα να συρρικνώεται σε επικίνδυνο σημείο. 

«Πώς μπορείς να συνδυάσεις την ανάγκη πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής με την ανάγκη διατήρησης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας; Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο Ελ-Εριάν. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα που παρενέβη στις αγορές, κίνηση έκανε και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας στην αγορά ξένου συναλλάγματος για να στηρίξει το γιέν. «Αυτές οι παρεμβάσεις είναι σαφές ότι είναι προσωρινές. Σου λένε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να υποστηριχθεί μόνη της. Εάν το κάνει μόνη της, τότε οι ζημίες θα είναι συλλογικές», εξήγησε. 

Ωστόσο, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να αποδεικνύεται επίμονος, η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν προσκολημμένες στα σχέδιά τους για επιτοκιακές αυξήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. 

«Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος πόνος προτού μπούμε σε ένα κόσμο όπου οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να αλλάξουν το στόχο τους για τον πληθωρισμό. Υπάρχει η δικαιολογία αυτή τη στιγμή να αλλάξουμε το στόχο για τον πληθωρισμό. Όμως, το πλήγμα στην αξιοπιστία τους θα είναι πολύ μεγάλο».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αποκλείουν προς το παρόν συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

Ντάλιο: Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης δείχνει ανικανότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News