Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 22:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, με στόχο κινεζικές εταιρείες

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, με στόχο κινεζικές εταιρείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε εταιρείες που κατηγορούν ότι εμπλέκονται στο εμπόριο πετροχημικών και πετρελαιοειδών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πέντε με έδρα την Κίνα, πιέζοντας την Τεχεράνη, σε μία προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η Ουάσιγκτον στοχεύει ολοένα και περισσότερο τις κινεζικές εταιρείες σχετικά με τις εξαγωγές πετροχημικών προϊόντων του Ιράν, καθώς οι προοπτικές αναβίωσης του πυρηνικού συμφώνου έχουν μειωθεί, με τις έμμεσες συνομιλίες για τη συμφωνία, επίσημα γνωστές ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), να έχουν καταρρεύσει.

«Εφόσον το Ιράν αρνείται την αμοιβαία επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιβάλλουν τις κυρώσεις τους για την πώληση ιρανικών προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών προϊόντων», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Νέλσον

Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε, σε ξεχωριστή δήλωση, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις σε δύο εταιρείες με έδρα την Κίνα, τις Zhonggu Storage and Transportation Co Ltd και WS Shipping Co Ltd.

Ο Μπλίνκεν κατηγόρησε την Zhonggu Storage and Transportation Co Ltd ότι εκμεταλλεύεται μια εμπορική εγκατάσταση αποθήκευσης αργού πετρελαίου για το ιρανικό πετρέλαιο και η WS Shipping Co Ltd ότι ήταν διαχειρίστρια ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικά προϊόντα πετρελαίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως με τις δύο εταιρείες για σχόλια.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε ένα σύνολο εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση ιρανικών πετροχημικών και πετρελαϊκών προϊόντων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια και Ανατολική Ασία.

Η δράση στοχεύει Ιρανούς μεσίτες και εταιρείες-βιτρίνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει την επιβολή των κυρώσεων στις πωλήσεις πετρελαίου και πετροχημικών του Ιράν, όσο η Τεχεράνη θα συνεχίζει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reutes

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News