Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αποκλείουν προς το παρόν συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

ΗΠΑ: Αποκλείουν προς το παρόν συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος

Η μεγάλη αναστάτωση στις αγορές συναλλάγματος που προκλήθηκε από Βρετανία και Ιαπωνία δεν φαίνεται μέχρι στιγμής αρκετή για να ωθήσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε μία παρέμβαση αγοράζοντας στερλίνα και γιέν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάτι το επείγον που να παρακινεί σε ανάληψη δράσης. Η στάση αυτή κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι δεν αναμένεται μία συντονισμένη κίνηση στην αγορά ξένου συναλλάγματος εκτός και εάν υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πτώση των νομισμάτων.  

Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό υπουργείο δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς συναλλάγματος, με τη ζημιά στο ενεργητικό σε στερλίνα και γιέν να είναι συγκρατημένη. Η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δηλώνει ότι δεν βλέπει κάτι στη λειτουργία της αμερικανικής αγοράς που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις προσπάθειες της Fed να συγκρατήσει τον πληθωρισμό μέσω των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Η πτώση της στερλίνας αποδίδεται κατά το πλείστον στα σχέδια δαπανών της Βρετανίας τα οποία ασκούν πιέσεις στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης, ενώ η πτώση του γιέν συνδέεται με την προσήλωση της Ιαπωνίας σε μία σούπερ χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με την πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών. 

Συντονισμένες παρεμβάσεις έχουν γίνει μόνο σε πολύ μεγάλες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αποκλίσεις στις πολιτικές αποδυναμώνουν σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας τους, λέει ο Μάρκ Σόμπελ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και νυν αξιωματούχος του ΔΝΤ. 
  
Δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες δύο ημέρες δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη για ανάληψη δράσης ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος του δολαρίου. Σηματοδοτούν επίσης ότι οι ΗΠΑ, όπως και το ΔΝΤ, διαφωνούν με τα σχέδια δαπανών της Βρετανίας και κυρίως ότι θέλουν να αποθαρρύνουν πολιτικές που επιβραδύνουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, είπε ότι το σχέδιο της Βρετανίας αποτελεί μία «απρόβλεπτα μεγάλη κίνηση», που δείχνει ότι οι αγορές ζητούν την προβλεψιμότητα. «Ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να βλέπει τους ηγέτες να λαμβάνουν τον πληθωρισμό πολύ σοβαρά, κάτι που δεν το βλέπουν σε αυτή την κυβέρνηση», σημειώνει, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας. 

«Η πολιτική μείωσης των φόρων και ταυτόχρονα αύξησης των δαπανών είναι κάτι που δεν πρόκειται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ή για να ανοίξει το δρόμο για μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας», προσέθεσε. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ανέφερε ότι οι αγορές λειτουργούν καλά και δεν βλέπει προβλήματα ρευστότητας που θα μπορούσαν να απειλήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επίσης, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντίις, στο ερώτημα εάν φαίνεται πιθανή μία επανάληψη της Συμφωνίας Πλάζα το 1985 μεταξύ των χωρών του G7, απάντησε ότι δεν φαίνεται «να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». 

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν 20% τους πρώτους επτά μήνες του 2022 έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ οι εισαγωγές 22%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, γεγονός που αντανακλά την ανάκαμψη του εμπορίου από την πανδημία. Όμως αυτό έχει να κάνει με την άνοδο των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών.

Όσο περισσότερο όμως διαρκέσει η ισχύς του δολαρίου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ασκηθούν πιέσεις στις εξαγωγές, ανφέρει Αμερικανός σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα εμπορίου. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ένας σημαντικός κίνδυνος για το δολάριο θα ήταν μία πιθανή απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της, καθώς αυτό θα είχε διευρυμένο αντίκτυπο στην αγορά.  
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Σε πτώση και πάλι η στερλίνα – Δεν πείθει η BoE 

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Κίνα: Κοντά σε χαμηλό 14 ετών το γιουάν – Έτοιμη για παρέμβαση η κεντρική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News