Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 14:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το μικρότερο ποσό από IPOs τεχνολογικών εταιρειών από το 2000

ΗΠΑ: Το μικρότερο ποσό από IPOs τεχνολογικών εταιρειών από το 2000

Το τρίπτυχο αστάθεια στα χρηματιστήρια, αχαλίνωτος πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας με αποτέλεσμα οι εταιρείες που θέλουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο να αναβάλουν τα σχέδιά τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο τεχνολογικός κλάδος είναι αυτός που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα αναφορικά με τις Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές, καθώς οι IPOs στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, μόλις 14 τεχνολογικές εταιρείες έχουν εισαχθεί στα χρηματιστήρια μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με τις 12 το 2009. Ακόμη χειρότερα, αυτές οι εγγραφές έχουν αντλήσει το ποσό των 507 εκατ. δολαρίων, το μικρότερο ποσό που έχει καταγραφεί από δημόσιες εγγραφές από το 2000.

Σε ετήσια βάση, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 90,4% χαμηλότερα για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις έχουν κάνει διστακτικές τις τεχνολογικές εταιρείες από το να καταστούν δημόσιες.

Ο δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη) του δείκτη S&P Information Technology διαπραγματεύεται στο 20,18, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

ΗΠΑ: Το μικρότερο ποσό από IPOs τεχνολογικών εταιρειών από το 2000-1

Η εταιρεία παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού, Chobani, ανέβαλε τα σχέδιά της για δημόσια εγγραφή νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ άλλες γνωστές εταιρείες όπως η Reddit καθυστερούν τα σχέδιά τους για να εισέλθουν στο χρηματιστήριο φέτος.

«Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μετατοπίσει τα κεφάλαιά τους, ενώ οι μικροεπενδυτές επουλώνουν τις πληγές τους», επισημαίνει ο Τζέιμς Γκέλερτ, διευθύνων σύμβουλος της Rapid Ratings.

«Αυτό είναι ένα δυσμενές σκηνικό για τις IPOs, ιδιαίτερα των τεχνολογικών, οι οποίες βασίζονται στις bull αγορές και στην ορμή των επενδυτών προκειμένου να ενισχύσουν την είσοδό τους στα χρηματιστήρια».

Ο δείκτης Renaissance IPO, ο οποίος καταγράφει τις IPOs με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στις ΗΠΑ, έχει υποχωρήσει κατά 50,4% φέτος, εν συγκρίσει με την πτώση του S&P 500 κατά 23%.

Η μετοχή της Corebridge Financial -μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη IPO στις ΗΠΑ φέτος-, διαπραγματεύεται περί του 4% χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς των 21 δολαρίων.

Η Ρέιτσελ Γκέρινγκ της Ernst & Young, επισημαίνει ότι οι κακές επιδόσεις των μετοχών το 2021 μετά τη δημόσια προσφορά τους, έχουν αποτρέψει τους επενδυτές από το να τοποθετηθούν σε καινούργιες μετοχές.

«Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την ευρείας κλίμακας υποχώρηση των αποτιμήσεων σε ολόκληρη την αγορά. Υπήρξε σημαντική άντληση κεφαλαίων σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε ολόκληρο τον κλάδο, παρέχοντας τα απαραίτητα κεφάλαια στις εταιρείες για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ασταθή περίοδο στην αγορά», όπως τονίζει.

Στις ΗΠΑ, σε κλάδους όπως της υγείας ή ο χρηματοπιστωτικός ή της ενέργειας η δραστηριότητα των IPOs είναι έντονη.

Από τη μεριά της η Τζένιφερ Ποστ, συνεργάτιδα της Thompson Coburn, τονίζει ότι η αγορά ενέργειας είναι θελκτική, καθώς η ενεργειακή κρίση και η μεταστροφή στα ηλεκτρικά οχήματα φέρνουν ένα κύμα συμφωνιών.

«Αυτοί οι τομείς θα έχουν αρκετές εταιρείες που θα είναι υποψήφιες για δημόσια εγγραφή το 2023, καθώς η ανάγκη για επενδύσεις θα είναι πιο πιεστική, ενώ και η εμπορική και καταναλωτική ζήτηση θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή», σύμφωνα με την ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Chobani: Χάλασαν τα σχέδια του Τούρκου με το ελληνικό γιαούρτι

ΕΥ: Δραματική μείωση των IPOs το 2022 σε όλο τον κόσμο

Κλίμα φόβου στις αγορές: Ακυρώνουν IPOs και νέα ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News