Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακη κρίση: Αναπόφευκτη η ύφεση το 2023 για τη Γερμανία

Ενεργειακη κρίση: Αναπόφευκτη η ύφεση το 2023 για τη Γερμανία

Ύφεση 0,4% διαβλέπουν το 2023 για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης τα τέσσερα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, αναθεωρώντας σημαντικά επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις τους για ανάπτυξη 3,1%. Ιδίως ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 160 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Για το 2022, τα τέσσερα ινστιτούτα (Ifo, IfW, IWH και RWI) μείωσαν τις προβλέψεις στο 1,4% από 2,7% και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει περαιτέρω στους επόμενους μήνες. Κατά μέσον όρο προβλέπουν πως θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,4% φέτος και στο 8,8% το 2023. Στη συνέχεια θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2% το 2024. Επίσης, η ανάπτυξη (της τάξης του 1,9%) προβλέπεται να επιστρέψει στη γερμανική οικονομία το 2024.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κρίση που ακολούθησε στις ενεργειακές αγορές οδηγούν σε μία ορατή επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών του ινστιτούτου RWI, Τόρστεν Σμιντ.

Παρότι οι πιέσεις στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να αποκλιμακωθούν μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν υψηλότερα από τα επίπεδα προ-κρίσης, γεγονός που σημαίνει «μία μόνιμη απώλεια πηγής ευημερίας για τη Γερμανία», όπως σημειώνουν τα ινστιτούτα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειακών εντάσεων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση έχει διοχετεύσει τρία πακέτα στήριξης αξίας σχεδόν 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει πως δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως το βάρος των πολιτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αναπόφευκτη η ύφεση, λέει ο CEO της Deutsche Bank

Γερμανία: Η μείωση της κατανάλωσης θα φέρει ύφεση από το γ΄τρίμηνο του 2022

Η ενέργεια «γονατίζει» την ατμομηχανή της Ευρώπης: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News