Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντυπωσιακό το ντεμπούτο της Porsche στο χρηματιστήριο: Κόντρα στις αναταραχές

Εντυπωσιακό το ντεμπούτο της Porsche στο χρηματιστήριο: Κόντρα στις αναταραχές

Σήμερα εισήχθη στο χρηματιστήριο η Porsche με στόχο να αντλήσει 75 δισ. ευρώ και να καταστήσει την εταιρεία την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο μετά την Volkswagen, την Tesla και την Toyota. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες της μητρικής Volkwagen για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, η μετοχή της Porsche στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει κέρδη, ξεπερνώντας μάλιστα για λίγη ώρα την τιμή προσφοράς των 82,50 ευρώ, σημειώνοντας κέρδη 1,8% στα περίπου 84 ευρώ. Σημειώνεται πως το εύρος της τιμής προσφοράς τέθηκε ψηλά από την Volkswagen και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες IPO που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Porsche.

«Σήμερα, ένα μεγάλο όνειρο πραγματοποιείται για την Porsche. Το αυξημένο επίπεδο αυτονομίας μάς βάζει σε μία πολύ καλή θέση, ώστε να εφαρμόσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας στα επόμενα χρόνια», δήωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Volswagen, Όλιβερ Μπλουμε.

Η Volkswagen εκτιμάται πως θα λάβει τουλάχιστον 9,3 δισ. ευρώ για το μερίδιο που κατέχει στην Porsche, τα οποία και θα αξιοποιήσει για να κατακτήσει την κορυφή του κλάδου της ηλεκτροκίνησης έναντι της Tesla. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων της Tesla το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα στο ρεύμα η Porsche: Ετοιμάζει το IPO της χρονιάς

Volkswagen: Με αποτίμηση 70-75 δισ. ευρώ το IPO της Porsche

Porsche: «Ανεβάζουν ρυθμό» οι διαδικασίες για είσοδο στο χρηματιστήριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News