Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: «Πονοκέφαλος» για τη νέα κυβένρηση η πρόβλεψη για ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2023

Ιταλία: «Πονοκέφαλος» για τη νέα κυβένρηση η πρόβλεψη για ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2023

Μεγάλη επιβράδυνση περιμένει την ιταλική οικονομία το επόμενο έτος εξαιτίας της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και της αβεβαιότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του προϋπολογισμού της χώρας, που δημιουργούν μεγάλο πονοκέφαλο για την επικείμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Τζόρτζι Μελόνι. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 0,6%, που σημαίνει σημαντική επιβράδυνση από το 2,4% που είχε αρχικά προβλεφθεί τον Απρίλιο. Οι προβλέψεις από την απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,3% για φέτος, σημαντικά βελτιωμένες από τις προηγούμενες, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο 5,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% για το 2023. 

Οι επιδεινούμενες προοπτικές θα αποτελέσουν πρόκληση για την Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» και επικεφαλής της ακροδεξιάς συμμαχίας που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές. Αναμένεται να αναλάβει την εξουσία σε ένα μήνα. 

The next government has to keep debt stable while wrestling with the energy crisis
 
 

Η Μελόνι θα πρέπει τώρα να βρει τρόπο να γεφυρώσει την ανάγκη να θέσει υπό έλεγχο το τεράστιο χρέος και τα δημοσιονομικά με τις δεσμεύσεις να προστατεύσει τις ιταλικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την χειρότερη ενεργειακή και οικονομική κρίση που βιώνει η Ευρώπη. 

Το χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 143,2% το 2023. Παρότι το νούμερο παραμένει υψηλό, συνιστά βελτίωση από το 150,3% που καταγράφηκε πέρυσι. 

Πάντως, οι ανάγκες δαπανών της Ιταλίας παραμένουν τεράστιες. Η κυβέρνηση δαπάνησε 66 δισ.ευρώ για να απαλύνει πολλούς πολίτες από το βάρος των ενεργειακών τιμολογίων, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News