Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 19:00
REUTERS

Συνεργασία Ρωσίας-Ταλιμπάν: Εξαγωγές καυσίμων και τροφίμων

Συνεργασία Ρωσίας-Ταλιμπάν: Εξαγωγές καυσίμων και τροφίμων

Σε προσωρινή συμφωνία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν για την εξαγωγή καυσίμων, φυσικού αερίου και σιταριού κατέληξε η Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τον Αφγανό υπουργό Εμπορίου, Haji Nooruddin Azizi, «η κυβέρνηση των Ταλιμπάν προσπαθούσε για να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς της εταίρους και η Ρωσία είχε προσφέρει έκπτωση στη μέση παγκόσμια τιμή των εμπορευμάτων». Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων βενζίνης, ενός εκατομμυρίου τόνων ντίζελ, 500.000 τόνων υγροποιημένου αερίου και δύο εκατομμυρίων τόνων σιταριού από τη Ρωσία ετησίως.

Υπενθυμίζεται πως πολλές χώρες δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και τους έχουν αποκόψει από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ούτε η Μόσχα αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά φιλοξένησε τους ηγέτες του κινήματος πριν την πτώση της Καμπούλ. Επίσης, η ρωσική πρεσβεία είναι μία από τις ελάχιστες που παραμένουν ανοιχτές στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι ουσιαστικά η πρώτη διεθνής οικονομική συμφωνία τέτοιου βεληνεκούς που συνήφθη από τους Ταλιμπάν, από τότε που απέκτησαν την εξουσία της χώρας πριν από ένα χρόνο περίπου. Σημειώνεται πως μέσω αυτής της συμφωνίας, το Αφγανιστάν ίσως μπορέσει να ενταχθεί σε έναν μικρό βαθμό στην παγκόσμια κοινότητα, από την οποία έχει απομονωθεί από πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News