Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 49 δισ. δολάρια ο λογαριασμός από κυβερνοεπιθέσεις το 2020 στη Ρωσία 

Στα 49 δισ. δολάρια ο λογαριασμός από κυβερνοεπιθέσεις το 2020 στη Ρωσία 

Στα 3,6 τρισ. ρούβλια (49 δισ. δολάρια) ανήλθε το συνολικό κόστος από κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες και πολίτες στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Sberbank.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Στάνισλαβ Κουζνέτσοφ στο Reuters, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι μέσοι Ρώσοι πολίτες, στοχοποιήθηκαν περισσότερο από τους χάκερς, καθώς τα κρατικά ιδρύματα είναι καλύτερα προστατευμένα. 

«Ο ιδιωτικός κλάδος είναι πιο ευάλωτος, οτιδήποτε από τους λογαριασμούς των πελατών, οικονομικά στοιχεία και έγγραφα στοχοποιούνται: υπάρχουν 2,3 εκατ. εν ενεργεία σκιώδεις λογαριασμοί στη Ρωσία, οι οποίοι προσφέρουν τα κλεμμένα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το Κρεμλίνο ενθαρρύνει τους πολίτες να προτιμούν τις πληρωμές με τραπεζικές κάρτες και να εγκαταλείψουν τη χρήση των μετρητών, στην προσπάθειά του να αποδυναμώσει τη μαύρη οικονομία, ωστόσο οι επιθέσεις που σχετίζονται με τις κάρτες των τραπεζών έχουν εκτοξευθεί κατά 500% μέσα στο 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών. 

Η κρατική Sberbank, η οποία έχει δικό της τμήμα, το οποίο είναι επιφορτισμένο να προστατεύει τα πληροφοριακά συστήματα τόσο τα δικά της όσο και άλλων από κυβερνοεπιθέσεις, υπογραμμίζει ότι οι χάκερς οι οποίοι ομιλούν τη ρωσική γλώσσα, επιχειρούν από τις Γερμανία, Ουκρανία, Βενεζουέλα, αλλά και από τη Ρωσία.

Ενώ οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης της Sberbank) είναι καλύτερα προστατευμένες, σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, οι τηλεφωνικές απάτες, όπου κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι τραπεζικός υπάλληλος, ζητάει τα στοιχεία της κάρτας κάποιου πελάτη, γίνονται όλο και πιο συνήθεις, εκτιμώντας ότι το συνολικό ύψος που θα αποκομίσουν επιτήδειοι μέσα στο 2020 θα ανέλθει στα 10 δισ. ρούβλια. 

Πέρυσι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακάλυψε περισσότερες από 500.000 μη εγκεκριμένες συναλλαγές στους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων κλάπηκαν 6,4 δισ. ρούβλια από ιδιωτικούς και εταιρικούς λογαριασμούς.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News