Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 07:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολύθηκε και προσλήφθηκε ξανά στην ίδια εταιρεία σε 24 ώρες: Πώς το πέτυχε

Απολύθηκε και προσλήφθηκε ξανά στην ίδια εταιρεία σε 24 ώρες: Πώς το πέτυχε

Ο Kyle McCann ήταν πάντα υπερήφανος για την ικανότητά του να βγάζει πάντα το καλύτερο από οποιαδήποτε κατάσταση.

Έτσι, όταν το αφεντικό του τον απέλυσε από μία δουλειά στην οποία είχε ξεκινήσει μόλις οκτώ εβδομάδες νωρίτερα, ο McCann συγκράτησε τα δάκρυά τους και αποφάσισε να επικεντρωθεί στη θετική πλευρά.

Ο McCann ήταν 26 ετών όταν τον Ιούνιο του 2017 προσελήφθη ως account manager πωλήσεων στη VizyPay, μια αμερικανική startup που σχεδιάζει λύσεις τεχνολογίας πληρωμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Ήταν μόλις η δεύτερη πρόσληψη στην startup και αρχικά κινήθηκε δυναμικά, φέρνοντας αρκετούς νέους λογαριασμούς μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του στη δουλειά του.

Αλλά στη συνέχεια, οι επιτυχίες του επιβραδύνθηκαν σημαντικά. Ο McCann πέρασε εβδομάδες χωρίς να κλείσει ένα νέο πελάτη.

Έτσι, όταν ο Austin Mac Nab, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VizyPay, του έστειλε μήνυμα μια Παρασκευή απόγευμα, στα τέλη του Ιουλίου, ζητώντας του να περάσει από το γραφείο του, ο McCann ήξερε τι θα ακολουθούσε.  «Ήξερα ακριβώς τι ερχόταν, ότι με απολύουν», λέει στο CNBC. «Αλλά αποφάσισα να πάω σε αυτή τη συνάντηση με θετική διάθεση και να δω τι θα συμβεί».

Η πρώτη σκέψη του McCann όταν μπήκε στη συνάντηση με το αφεντικό του ήταν πώς θα πλήρωνε το ενοίκιο τον επόμενο μήνα.

Μαζί με τη σύντροφό του είχαν μόλις μετακομίσει σε ένα νέο διαμέρισμα και γνώριζε  ότι δεν μπορούσαν να πληρώνουν το ενοίκιο μόνο με τον δικό της μισθό.  «Αλλά προσπάθησα να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο… Σίγουρα φοβόμουν αλλά προσπάθησα να μην ανησυχώ πολύ», θυμάται.

Ακόμη και όταν ο Mac Nab του είπε ότι απολυόταν, ο McCann παρέμεινε ήρεμος και θετικός, ευχαριστώντας το αφεντικό του για την ευκαιρία, τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της εμπειρίας του στο VizyPay και ζητώντας σχόλια για την απόδοσή του.

 «Ήταν πολύ ταπεινός και δεν μου έδωσε πολλές δικαιολογίες για το ότι απέτυχε», λέει ο Mac Nab. «Ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι αυτή η δουλειά δεν του ταίριαζε, κάτι που δεν κάνουν πολλοί άνθρωποι, ειδικά όταν απολύονται».

Ακούγοντας τον McCann κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Mac Nab άρχισε να αμφισβητεί την απόφασή του να απομακρύνει εντελώς από την εταιρεία. «Ένιωθα ότι ήταν γνήσιος, αυθεντικός και εργατικός, και το ένστικτό μου ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ήταν μια απόφαση της στιγμής», λέει ο Mac Nab. «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να τον κρατήσω κάπως, με κάποιο τρόπο στο VizyPay, απλώς όχι σε αυτή τη δουλειά».

Έτσι, αφότου ο Mac Nab απέλυσε τον McCann από τον ρόλο του ως account manager, του πρόσφερε μια άλλη δουλειά στο τέλος της συνάντησής τους, καθώς πίστευε ότι αυτή η θέση θα ταίριαζε καλύτερα στις δεξιότητες και τη φιλική προσωπικότητα του McCann. Του πρότεινε να δουλέψει στην εξυπηρέτηση πελατών.

Η προσφορά προέβλεπε αρκετά χαμηλότερο μισθό, έτσι ο McCann πήγε σπίτι για να το συζητήσει πρώτα με τη σύντροφό του. Όταν δέχτηκε τη θέση, ο Mac Nab ξαφνιάστηκε.

«Είχα κάποιες επαφές για άλλες δουλειές που πλήρωναν περισσότερα, αλλά είδα κάτι ιδιαίτερο στο VizyPay», λέει ο McCann. «Ήθελα να μείνω στην εταιρεία γιατί πίστευα πραγματικά στο όραμά τους και στους ανθρώπους πίσω από αυτό».

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο McCann είναι πλέον 31 ετών και εξακολουθεί να εργάζεται στη VizyPay. Πρόσφατα συμπλήρωσε ένα έτος στη θέση του διευθυντή λειτουργικής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία έχει τώρα 91 υπαλλήλους.

Ο McCann συχνά σκέφτεται τη συνάντηση όπου απολύθηκε σαν μια καθοριστική στιγμή στη ζωή του.

Αν και δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε μια απόολυση, ο Mac Nab και ο McCann συμφωνούν ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης, για να αποχωρήσετε με καλούς όρους:

Μην παίρνετε αμυντική στάση: Ζητήστε σχόλια και αναγνωρίστε πού θα μπορούσατε να βελτιωθείτε στη δουλειά.

Κρατήστε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο: Εάν χάσετε την ψυχραιμία σας, θα μπορούσατε να θέσετε σε κίνδυνο μια προσφορά για την επιστροφή σας. Ίσως ο εργοδότης να είναι λιγότερο θετικός απέναντί σας στη διαπραγμάτευση του πακέτου απόλυσης ή στο να σας δώσει συστατική επιστολή για μια άλλη δουλειά.

Δείξτε ευγνωμοσύνη: Ευχαριστήστε τον εργοδότη σας για την ευκαιρία και τονίστε μερικά από τα θετικά στοιχεία που έχετε από την εμπειρία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μήπως σας απολύουν και δεν το ξέρετε; Τι είναι η «σιωπηλή απόλυση»

Πώς να γίνετε αναντικατάστατοι: Οι δέκα απαραίτητες δεξιότητες για την επόμενη δεκαετία

Από τους Boomers στην Gen Z: Ποια δουλειά θα σας κάνει ευτυχισμένο ανάλογα με τη γενιά σας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News