Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους 100 πλουσιότερους στον κόσμο ο ιδρυτής και CEO του Zoom

Στους 100 πλουσιότερους στον κόσμο ο ιδρυτής και CEO του Zoom

Στη λίστα με τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου βρίσκεται πλέον ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ζωντανών διαδικτυακών συσκέψεων Zoom, Έρικ Γιουάν, καθώς μετά την εκτόξευση της μετοχής της εταιρείας η προσωπική του περιουσία έχει ανέλθει στα 17 δισ. δολάρια. 

Η μετοχή του Zoom με κέρδη περισσότερα του 450%, άνετα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έκλεψαν την παράσταση μέσα στο 2020, στη χρονιά κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού αναδιαμόρφωσε την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η υποχρεωτική τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ανάγκασαν μαθητές, φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους, να πραγματοποιούν τις υποχρεώσεις τους μέσω διαδικτύου, με την εταιρεία του Γιουάν να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, στις διαδικτυακές αυτές «συναντήσεις».

Η περίπτωση του Zoom είναι ο ορισμός του αμερικανικού success story, καθώς ήταν μια εταιρεία που ήρθε σχεδόν από το πουθενά, χωρίς να έχει καν τη στήριξη κάποιου εκ των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, όπως οι Cisco, Facebook, Google ή Microsoft.

Από μια μικρή εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2011 και προσέφερε τις υπηρεσίες της δωρεάν αλλά και έναντι αμοιβής, με την πάροδο του χρόνου άρχισε να μεγαλώνει, φθάνοντας τον Απρίλιο του 2019, να περάσει την πόρτα της Wall Street εισερχόμενη στο ταμπλό του τεχνολογικού Nasdaq και σε διάστημα λιγότερο των 2 ετών η κεφαλαιοποίησή της να έχει ξεπεράσει τα 134 δισ. δολάρια. 

Για τον Γιουάν βέβαια η εν λόγων αγορά δεν είναι άγνωστη, από τη στιγμή που στο παρελθόν είχε εργασθεί στη Webex την εφαρμογή βίντεο κλήσεων, η οποία το 2007 εξαγοράσθηκε από την Cisco. 

Ο δρόμος του Zoom ωστόσο δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τον Απρίλιο και ενώ η ζήτηση για τις υπηρεσίες του έχουν εκτιναχθεί, ήρθε η πρώτη αμφισβήτηση της εταιρείας, για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια ήταν το χτύπημα από την Ουάσιγκτον, με την επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, να αποκαλεί το Zoom κινεζική οντότητα ζωντανά στην τηλεόραση. 

Η αντίδραση του Γιουάν ήταν άμεση, δίνοντας την απάντησή του μέσω ένος blog της εταιρείας. 

«Πήρα την αμερικανική υπηκοότητα τον Ιούλιο του 2007» έγραψε. «Ζω ευτυχισμένος στην Αμερική από το 1997. Η Zoom είναι μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε και εδρεύει στην Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται στην πολιτεία Ντέλαγουερ και διαπραγματεύεται δημόσια στο Nasdaq». 

moneyreview με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News