Business & Finance Σάββατο 24/09/2022, 10:44
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

To πρώτο κρύο crash test για την ετοιμότητα της Ευρώπης απέναντι στην κρίση

To πρώτο κρύο crash test για την ετοιμότητα της Ευρώπης απέναντι στην κρίση

Ένα αρκτικό κύμα ψύχους που θα διαπεράσει τη δυτική Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία για το πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της θέρμανσης στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια και να ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα υποχωρήσουν στους σχεδόν 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο, σύμφωνα με την εταιρεία προβλέψεων Maxar Technologies. Στη Φρανκφούρτη η θερμοκρασία θα πέσει στους 3,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα συνήθη επίπεδα στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ τμήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας θα αντιμετωπίσουν επίσης θερμοκρασίες κατά 3-4 βαθμούς χαμηλότερες από το μέσο όρο της εποχής. 

Οι διαχειριστές δικτυών καταρτίζουν σχέδια για το πώς θα επιβάλουν δελτίο στην παροχή ενέργειας, αν χρειαστεί αυτό το χειμώνα. Με τις επιλογές να έχουν εξαντληθεί για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, το βάρος πέφτει στη μείωση της ζήτησης. Ιδανικά, αυτό γίνεται οικειοθελώς από τους καταναλωτές, αλλά αν δεν συμβεί, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορεί να λάβει μια εταιρεία δικτύου, το πιο ακραίο από τα οποία είναι οι οργανωμένες διακοπές.

«Ενδεχομένως η επόμενη εβδομάδα να είναι ακόμη πιο κρύα, καθώς μάζες του Αρκτικού αέρα αυξάνονται προς νότια», σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας. 

Η περίοδος που τίθεται σε λειτουργία η θέρμανση δεν αρχίζει επίσης πριν από τον Οκτώβριο, οπότε οι θερμοκρασίες πέφτουν στα συνήθη για την εποχή επίπεδα, όμως οι συνθήκες αυτές θα αποτελέσουν ένα πείραμα για την κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή. 

Ενώ οι κυβερνήσεις στηρίζουν με δισεκατομμύρια ευρώ τους καταναλωτές που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξησ του ενεργειακού κόστους, η ελπίδα είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα κρατήσουν τους θερμοστάτες τους χαμηλωμένους ακόμη και τους ψυχρότερους μήνες.

«Παρατηρούνται κάποια σημάδια μείωσης της ζήτησης από τα νοικοκυριά λόγω της εκτίναξης των τιμολογίων λιανικής. Αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης αγοράς της Engie SA. 

Με πολλούς ανθρώπους να επιστρέφουν στον χώρο εργασίας τους, η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να κορυφωθεί τις πρώτες πρωινές και τις τελευταίες απογευματινές ώρες, ιδίως με τα περισσότερα φώτα που ανάβουν καθώς οι μέρες μικραίνουν.

Στη Βρετανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση φυσικού αερίου νωρίς το πρωί αυξάνεται ήδη από αυτή την εβδομάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου National Grid. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν επίσης χαμηλή, υπογραμμίζοντας ότι ο καιρός σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να είναι δύσκολος αυτόν τον χειμώνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Black out φοβούνται οι τράπεζες – Ξεσκονίζουν τα σχέδια των lockdowns

Κεντρική Ευρώπη: Τι μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: 23 τρόποι να μειώσετε την κατανάλωσή σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News