Business & Finance Σάββατο 24/09/2022, 07:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Φήμες για έκτακτη επιτοκιακή αύξηση μετά το sell off

Βρετανία: Φήμες για έκτακτη επιτοκιακή αύξηση μετά το sell off

H «αιμορραγία» που ακολούθησε στην αγορά μετά την παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών μέτρων από τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ έχει πυροδοτήσει φημολογίες για πιθανή έκτακτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για να επαναφέρει την ηρεμία. 

Καθώς η στερλίνα και τα κρατικά ομόλογα βούλιαξαν, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Τζόρτζ Σαραβέλος, υπογράμμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία μεγάλη επιτοκιακή αύξηση πολύ σύντομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μετά την ιστορική πτώση. 

Εν μέσω της αναστάτωσης, traders έχουν προεξοφλήσει πλήρως επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων κατά 120 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας έως τη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου, αύξηση υπερδιπλάσια από αυτή που έγινε την Πέμπτη και διαμόρφωσε τα επιτόκια στο 2,25%. Traders προεξοφλούν τώρα την πιθανότητα μίας έκτακτης αύξησης, σύμφωνα με τον Τρέβορ Παφ της Tradition. 

«Η πτώση της στερλίνας στην αγορά ξένου συναλλάγματος αρχίζει να εγείρει την πιθανότητα μίας νέας πιο επιθετικής επιτοκιακής αύξησης από την Τράπεζα της Αγγλίας, πιθανόν μέσως μίας έκτακτης συνεδρίασης», σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φανεί ως ένδειξη πανικού καθώς συνηθίζεται σε μία κρίση νομίσματος», προσθέτει ο αναλυτής. 

Παρότι έχουμε δει να γίνονται έκτακτες επιτοκιακές μειώσεις στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της πανδημίας, αυξήσεις επιτοκίων εκτός του κανονικού χρονοδιαγράμματος θα ήταν κάτι πρωτόγνωρο από τότε που η κεντρική τράπεζα έγινε ανεξάρτητη.

Μία ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική

Traders στοιχηματίζουν επιθετικές αυξήσεις μετά τα μέτρα

Πηγή: Bloomberg

Ωστόσο, μία έκτακτη επιτοκιακή αύξηση θα καθιστούσε ακόμη πιο έντονο το sell off καθώς θα δημιουργούσε μία αίσθηση αναταραχής. Θα επανέφερε ίσως στο προσκήνιο και μνήμες από τις κινήσεις στις οποίες είχε προβεί η Τράπεζα της Αγγλίας πριν από 30 χρόνια τη γνωστή ως Μαύρη Τετάρτη, όταν η κυβέρνηση μαζί με την κεντρική τράπεζα προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να διατηρήσουν το εθνικό νόμισμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων – τεράστιες φορολογικές μειώσεις οι οποίες θα αυξήσουν τον κρατικό δανεισμό – η στερλίνα διολίσθησε κάτω από το 1,09 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 1985, με πτώση 3,7%. Το κόστος δανεισμού στα πενταετή κρατικά ομόλογα αυξήθηκε περισσότερο από 50 μονάδες βάσης, αύξηση ρεκόρ σε μία μόλις συνεδρίαση, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

«Η αγορά στέλνει πολύ ισχυρά σήματα ότι δεν είναι πλέον πρόθυμη να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό έλλειμμα της Βρετανίας. Η απάντηση θα απαιτούσε μία ξεκάθαρη κίνηση: μία μεγάλη έκτακτη επιτοκιακή αύξηση από την Τράπεζα της Αγγλίας πολύ σύντομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στην αγορά», ανέφερε ο Σαραβέλος.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank καλεί να υπάρξει ένα «ισχυρό σήμα» από την τράπεζα για να δείξει ότι είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τον πληθωρισμό καις τις πραγματικές αποδόσεις σε θετικό έδαφος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τζορτζ Σαραβέλος: Απόλυτα αναγκαία μία έκτακτη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στη Βρετανία

ΒοΕ: Αύξησε για έβδομη διαδοχική φορά τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News