Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζορτζ Σαραβέλος: Απόλυτα αναγκαία μία έκτακτη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στη Βρετανία

Τζορτζ Σαραβέλος: Απόλυτα αναγκαία μία έκτακτη μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να προχωρήσει σε μία επιτοκιακή αύξηση «τζάμπο» πέραν του κανονικού κύκλου λήψης αποφάσεων μετά την ιστορική πτώση της στερλίνας και των τιμών των κρατικών ομολόγων, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής της Deutsche Bank. 

Σε σχόλιά του μετά την παρουσίαση των μέτρων που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, ο Σαραβέλος είπε ότι χρειάζεται ένα ιδιαίτερα δυναμικό βήμα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. Πρόκειται περισσότερο για ιδία άποψη παρά για θέση των οικονομολόγων της Deutsche Bank. 

«Η αγορά δίνει ένα πολύ ισχυρό σήμα ότι δεν είναι πλέον πρόθυμη να χρηματοδοτήσει το εξωτερικό έλλειμμα της Βρετανίας υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στις βρετανικές αγορές κρατικού χρέους και στην αγορά ξένου συναλλάγματος. Η απάντηση σε επίπεδο πολιτικής που απαιτείται είναι ξεκάθαρη: μία μεγάλη έκτακτη επιτοκιακή αύξηση από την Τράπεζα της Αγγλίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ίσως την επόμενη εβδομάδα, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στην αγορά της Βρετανίας», υπογράμμισε ο αναλυτής. 

Ο Σαραβέλος έκανε επίσης λόγο για ένα «ισχυρό σήμα» από την κεντρική τράπεζα ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι εφικτό για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό και να φέρει το πραγματικό επιτόκιο σε θετικό έδαφος. 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος παρουσίασε ιστορικές φορολογικές μειώσεις, η στερλίνα κατακρυμνίστηκε κάτω από το 1,09 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 1985, υποχωρώντας 3,3%. Το κόστος δανεισμού στα πενταετή κρατικά ομόλογα αυξήθηκε περισσότερο από 50 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη έως τώρα αύξηση σε μία μόλις συνεδρίαση, ενώ στο 10ετές κατά 30 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, traders προεξοφλούν μία επιτοκιακή αύξηση των 100 μονάδων βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, μέγεθος διπλάσιο από αυτό που ανακοίνωσε την Πέμπτη. 

Ο Σαραβέλος σημείωσε επίσης ότι μία ακύρωση του σχεδίου της Τράπεζας της Αγγλίας να πωλήσει κρατικά ομόλογα, όπως ανακοίνωσε χθες, θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα οδηγούσε σε επικίνδυνο μονοπάτι τη δημοσιονομική πολιτική: σε μία κατάσταση όπου η δημοσιονομική πολιτική – μεγάλες δαπάνες – θα κυριαρχεί και θα επικαλύπτει το βασικό στόχο της κεντρικής τράπεζας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΒοΕ: Αύξησε για έβδομη διαδοχική φορά τα επιτόκια

Στερλίνα: Επέτειος της «Μαύρης Τετάρτης» με πτώση στα χαμηλά 37 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News