Business & Finance Παρασκευή 23/09/2022, 13:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black out φοβούνται οι τράπεζες – Ξεσκονίζουν τα σχέδια των lockdowns  

Black out φοβούνται οι τράπεζες – Ξεσκονίζουν τα σχέδια των lockdowns  

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχει πυροδοτήσει ένα κύμα πανικού στις τράπεζες ανά την Ευρώπη, οι οποίες έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους τα σχέδια που είχαν υιοθετήσει ή καταστρώσει προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ήδη στη Βρετανία έχουν αρχίσει συζητήσεις με τη συμμετοχή τραπεζών για το πως θα κινηθούν τον ερχόμενο χειμώνα, με την τηλεργασία να βρίσκεται στην κορυφή των προτεινόμενων μέτρων. Σε ένα άλλο σημείο που στέκεται το δημοσίευμα είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν στραφεί στη Νότια Αφρική και στα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές επιχειρήσεις, σε μια χώρα που οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο.

Η μείωση της θερμοκρασίας στα υποκαταστήματα και στους χώρους γραφείων, η μετρημένη χρήση φώτων, σαφώς και είναι κάτι που θα εφαρμοσθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως μια ενδεχόμενη διακοπή στο ηλεκτρικό ρεύμα, ελλοχεύει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Να επιφέρει προβλήματα στα κέντρα δεδομένων των τραπεζών, ένα ενδεχόμενο το οποίο θα είναι καταστροφικό, καθώς από τα data centers εξαρτάται όλη η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού. 

Σύμφωνα με τον Άντριου Ρόγκαν, διευθυντή στο τμήμα επιχειρηματικής ανθεκτικότητας, στη ένωση UK Finance και η οποία είναι εκ των συντονιστών στις συζητήσεις στο Λονδίνο, όλες οι τράπεζες ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Επί του παρόντος όπως τονίζει δεν υπάρχει κάποια αίσθηση πανικού, καθώς η κάθε τράπεζα προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλή της λειτουργία. 

Στη Βρετανία η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια επί χάρτου για έναν χειμώνα στον οποίο η έλλειψη σε προμήθειες φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε blackouts στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά. Η Γαλλία από τη μεριά της, προκειμένου να αποφύγει τις διακοπές, θα απαιτήσει από επιχειρήσεις, νοικοκυριά και τις τοπικές αρχές να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Την ίδια ώρα, η Γερμανία κρατικοποιεί τη Uniper ούτως ώστε να αποτρέψει την πτώχευση της και μαζί της την κατάρρευση του ενεργειακού της κλάδου. 

Για τις μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, από τη στιγμή που διατηρούν υποκαταστήματα και γραφεία σε διάφορες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής για τη Γερμανία της JP Morgan, Στέφαν Μπεχρ, τα μεγάλα γραφεία διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει μετακίνηση προσωπικού σε κάποια χώρα σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση των προβλημάτων σε κάποια άλλη. 

Στην Ελβετία η UBS έχει αποφασίσει να υπάρξει δραστική μείωση της θερμοκρασίας στα κτίριά της. Στη Δανία οι τράπεζες σκέφτονται να προμηθεύουν με κουβέρτες τους εργαζόμενους, ενώ η Deutsche Bank ανακοίνωσε μες στο καλοκαίρι ότι αναστέλλει τη λειτουργία των air conditions και κόβει το ζεστό νερό στα γραφεία της στη Γερμανία. 

Σύμφωνα με τη UK Finance, οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν γεννήτριες και άλλες πηγές ενέργειας, οι οποίες δύνανται να τις διατηρήσουν εν λειτουργία για 72 ώρες. Όπως υπογραμμίζει ο Ρόγκαν, υπό εξέταση βρίσκονται περιοχές με μικρότερο κίνδυνο διακοπών προκειμένου να στηθούν επιχειρησιακά κέντρα, ενώ όπως συμπληρώνει η πανδημία και η εμπειρία που αποκόμισαν τις έχει καταστήσει καλύτερα προετοιμασμένες. 

Τα μαθήματα του Γιοχάνεσμπουργκ

Οι τράπεζες στη Νότια Αφρική διαθέτουν μεγάλη εμπειρία επί του θέματος, καθώς διακοπές ρεύματος συμβαίνουν κατά κόρον. 

Η Investec, έχει εγκαταστήσει πολλαπλά συστήματα συνεχούς παροχής ρεύματος, ενώ διαθέτει και εφεδρικές γεννήτριες πετρελαίου πρωτίστως για να προστατέψει τα κέντρα δεδομένων, όπως αναφέρει ο διευθυντής λειτουργίας, Στούαρτ Σπένσερ. Η εταιρεία έχει σύμβαση με τρεις ηλεκτρολόγους μηχανικούς στο Γιοχάνεσμπουργκ και το πετρέλαιο που έχει φθάνει για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες για πολλές ημέρες. 

«Το κέντρο δεδομένων είναι ο πυρήνας για την επιβίωση μιας τράπεζας», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. «Εάν ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, οι servers μπορεί να υπερθερμανθούν, να κλείσουν ανεξέλεγκτα και η επαναλειτουργία τους είναι σωστός εφιάλτης», σύμφωνα με τον ίδιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Κεντρική Ευρώπη: Τι μέτρα παίρνουν οι κυβερνήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

«Έως και το τέλος του 2023 η ενεργειακή κρίση»

Λίντντερ: H κρατικοποίηση της Uniper ήταν αναγκαία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News