Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 18:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Στα τάρταρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Ενεργειακή κρίση: Στα τάρταρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Σε ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, καθώς τα νοικοκυριά του μπλοκ ετοιμάζονται για έναν «δύσκολο» χειμώνα με επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο σχετικός δείκτης που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε στο -28,8 τον Σεπτέμβριο, έναντι προσδοκιών για -25,5. Τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου οι οικονομολόγοι προεξοφλούν ύφεση στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, καθώς η Ρωσία ασκεί πιέσεις στην αγορά ενέργειας και οι τιμές φυσικού αερίου συνεχώς ανεβαίνουν. Οι κυβερνήσεις του μπλοκ έχουν μεν προαναγγείλει μέτρα στήριξης, αλλά παράλληλα προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να αποτρέψουν την κατάρρευση επιχειρήσεων.

Η Deutsche Bank εξέπεμψε σήμα κινδύνου για βαθύτερη ύφεση 2,2% στην Ευρωζώνη το 2023, αναθεωρώντας τις προβλέψεις της μετά την αιφνίδια μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να ανεβάσει τα επιτόκια, μετά την αλματώδη αύξηση 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα οποία και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη κίνηση της Τράπεζας.

Νωρίτερα σήμερα η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως «μία επικείμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό». Η ίδια συμπλήρωσε: «Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των επιτοκίων είναι πολύ χαμηλό, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Υποβαθμίσεις από τη Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Ισ. Σνάμπελ: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια

Έρευνα ΕΚΤ: Υψηλό πληθωρισμό και ύφεση αναμένουν οι πολίτες στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News