Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 14:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες οι αγρότες: Συναγερμός για ελλείψεις λόγω ενεργειακής κρίσης

Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες οι αγρότες: Συναγερμός για ελλείψεις λόγω ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ο οποίος επιμένει να παραμένει σε εκτός λογικής επίπεδα, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα μεταξύ άλλων και στον αγροτικό κλάδο. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το Reuters, τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες στη νότια και δυτική Ευρώπη, αναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να σκέφτονται ακόμη κι αν θα καλλιεργήσουν τη φετινή περίοδο.

Την ίδια ώρα προειδοποιούν ότι τον χειμώνα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ελλείψεις στα γεωργικά προϊόντα, καθώς αν οι ευρωπαϊκές σοδειές περιορισθούν, οι εισαγωγές από άλλες χώρες δεν θα είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις αυτές. Και οι εισαγωγές αυτές θα προέρχονται από χώρες με πιο ζεστά κλίματα, όπως οι Αίγυπτος, Τυνησία και το Μαρόκο, χώρες στις οποίες θα στραφούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλίσουν προμήθειες. 

Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα επηρεάσουν τα προϊόντα που καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε θερμοκήπια, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια, αλλά και εκείνα που πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυχρό περιβάλλον, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια και τα ραδίκια.

Όπως αναφέρει ο Εμανουέλ Λεφέβρ, ο οποίος έχει μεγάλης έκτασης καλλιέργειες με ραδίκια στη νότια Γαλλία, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να μην μαζέψει τη σοδειά του, εξαιτίας του κόστους για τη συντήρηση του προϊόντος του. 

Η συντήρηση των ραδικιών είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα. Αφού γίνει η συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, στη συνέχεια αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και μετά επαναφυτεύονται σε κοντέινερς με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να αναπτυχθούν σε μια περίοδο που διαρκεί περίπου ένα έτος. 

«Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν θα μαζέψουμε ό,τι υπάρχει στα χωράφια αυτό το χειμώνα», δηλώνει ο Λεφέβρ στο Reuters.

Η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει γίνει δυσβάσταχτη και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αγρότες και τις καλλιέργειες που διατηρούν σε θερμοκήπια. 

Από την άλλη όπως τονίζουν δύο αγρότες από τη Γαλλία, ανανεώνοντας τα συμβόλαια με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023, έπρεπε να πληρώσουν το δεκαπλάσιο σε σχέση με ότι πλήρωναν το 2021. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς η ακρίβεια έχει χτυπήσει τα πάντα, από τα λιπάσματα έως τη συσκευασία και τις μεταφορές. 

«Τις επόμενες εβδομάδες θα φυτέψω για την επόμενη περίοδο, ωστόσο δεν ξέρω τι να κάνω. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει δεν υπάρχει κανένα νόημα να αρχίσω μια καινούργια σοδειά. Δεν είναι βιώσιμο», δηλώνει ο Σιμονό ντε Βος, ο οποίος έχει καλλιέργειες με αγγούρια, ντομάτες και φράουλες νότια της γαλλικής πρωτεύουσας. 

«Το συνολικό κόστος στην παραγωγή ανέρχεται σχεδόν στο 30%», αναφέρει ο Γιοχάνες Γκρος, αναπληρωτής διευθυντής πωλήσεων στον γερμανικό συνεταιρισμό Reichenau-Gemüse. Η ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το μισό έως τα δύο τρίτα αυτού του επιπλέον κόστους, όπως τονίζει.

«Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτονται να μην βάλουν προϊόντα στα θερμοκήπια τους για να κρατήσουν το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», καταλήγει.

Από τη μεριά της η ένωση θερμοκηπίων Glastuinbouw Nederland αναφέρει ότι έως και το 40% των 3.000 μελών της βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, οι αγρότες φρούτων και λαχανικών, το κόστος στα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 25%. 

Ο Τζακ Γουάρντ, διευθύνων σύμβουλος της British Growers Association, υπογραμμίζει ότι είναι αναπόφευκτο η παραγωγή φρούτων και λαχανικών να μετατοπιστεί σε θερμότερα κλίματα.

«Θα μεταφέρουμε την παραγωγή όλο και πιο νότια, μέσω της Ισπανίας, στο Μαρόκο και σε κομμάτια της Αφρικής», σημειώνει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News