Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 14:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ενεργειακά deals ψάχνει στις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Bloomberg: Ενεργειακά deals ψάχνει στις ΗΠΑ ο Ερντογάν

Η Τουρκία θέλει να αυξήσει τις αγορές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και να διανείμει κάποιες από αυτές τις ποσότητες σε γειτονικές της χώρες, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Θέλουμε να αυξήσουμε το φυσικό αέριο που αγοράζουμε από τις ΗΠΑ σε πιο ευνοϊκούς όρους την επόμενη περίοδο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Bloomberg. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στην διανομή αμερικανικού LNG στις χώρες της περιοχής».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, Τουρκία και ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι τεταμένες, έπειτα από μία σειρά διαμαχών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων και η αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων από την Τουρκία. «Ο Ερντογάν δείχνει τώρα  την προοπτική επέκτασης των ενεργειακών δεσμών, αλλά η Τουρκία έχει περιορισμένες δυνατότητες να επανεξάγει το αέριο στην Ευρώπη»,  σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Τουρκία λειτουργεί ως τράνζιτ χώρα για τις προμήθειες αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού TAP,  ο οποίος πηγαίνει στην Ελλάδα και συνδέεται με έναν άλλο αγωγό για ως επέκταση στην Τουρκία. Επίσης, η Τουρκία μεταφέρει αέριο το οποίο αγοράζει από διάφορες πηγές, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αλγερία και οι ΗΠΑ, μέσω διαφορετικών αγωγών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG για την Τουρκία. Η χώρα εισάγει περίπου 60 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο.

Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης από την Ουάσιγκτον να άρει τους πρόσθετους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς και να απομακρύνει τα εμπόδια για τις πωλήσεις όπλων. Οι περιορισμοί αυτοί «επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια ολόκληρης της γεωγραφίας του ΝΑΤΟ καθώς και τις εμπορικές μας σχέσεις», είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News