Business & Finance Πέμπτη 22/09/2022, 12:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Οικονομική φουρτούνα το δώρο στη νέα κυβέρνηση

Ιταλία: Οικονομική φουρτούνα το δώρο στη νέα κυβέρνηση

Εάν τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την προεδρία της Τζόρτζια Μελόνι πράγματι αναλάβουν τα ηνία της ιταλικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής, πολύ σύντομα θα έχουν και μία πλήρη, αλλά και δυσοίωνη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η απερχόμενη κυβέρνηση Ντράγκι οφείλει να δημοσιεύσει εντός ολίγων ημερών μετά την ψηφοφορία τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη, το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η ιταλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2023, πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του 2,4% που αναμενόταν στις προβλέψεις του Απριλίου. Η χαμηλή ανάπτυξη θα επηρεάσει και τις προβλέψεις για το έλλειμμα, ενώ βέβαια θα δημιουργήσει γενικά μεγάλες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ακόμη χειρότερες επιδόσεις για το 2023, με μάλιστα σχετική δημοσκόπηση από το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων να προεξοφλεί ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2023 έπειτα από 3,3% φέτος.

Ο Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής, Ντανιέλε Φράνκο, δήλωσαν πρόσφατα ότι η Ιταλία μπορεί να αποφύγει την συρρίκνωση. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η υψηλότερη φορολογία εισοδήματος, η οποία ενισχύθηκε εν μέρει λόγω του πληθωρισμού, έχει δώσει μία μικρή ώθηση στα κρατικά ταμεία.

Αυτό μπορεί να δώσει μία μικρή ανάσα στη νέα κυβέρνηση, η οποία όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα δεινό οικονομικό τοπίο σε κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η άνοδος των τιμών ενέργειας, ο καλπάζων πληθωρισμός και οι επιτοκιακές αυξήσεις, όλα ασκούν πιέσεις στην ανάπτυξη. Και εφόσον πραγματοποιηθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, αναμένεται να υπάρχει και μικρότερος ο δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις προς στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τα οποία αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κρίση. Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση έχει επενδύσει περίπου 66 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας, ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να καταφύγει σε περαιτέρω διόγκωση του χρέους της.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει δεσμευτεί να κρατήσει υπό έλεγχο τα κρατικά ταμεία, αλλά και παράλληλα να προστατεύσει τους Ιταλούς από την ενεργειακή κρίση. Αυτή η ισορροπία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι οι δαπάνες συνεχώς αυξάνονται και δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στη μεταβολή των τιμών.

Ακόμη και η παράταση των φοροαπαλλαγών μέχρι τον Δεκέμβριο για εταιρείες που καταναλώνουν πολλή ενέργεια απαιτεί σχεδόν 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Σύντομα ενδέχεται να χρειαστούν περίπου 30 δισ. ευρώ απλώς και μόνον για να παραμείνουν οι δαπάνες στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ οι δεσμέσεις των πολιτικών κατά την προεκλογική εκστρατεία ενδέχεται να σπρώξουν αυτό το ποσό προς τα επάνω.

Το ιδιαίτερο κλίμα των εκλογών μαζί με την έκδοση του προσχεδίου του προϋπολογισμού προς έγκριση μέχρι το τέλος του έτους είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία υπό φυσιολογικές συνθήκες αποφεύγει τις εκλογές σε αυτή την περίοδο του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Στάσιμη η ιταλική οικονομία την τελευταία 20ετία – Πώς συγκρίνεται με την Ελλάδα;

Ιταλία: Ενέκρινε και νέα μέτρα στήριξης ύψους 17 δισ.ευρώ

Αποχώρηση Ντράγκι: Ευθραυστη η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στον Πούτιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News