Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 13:33
BRUEGEL

Ενεργειακή κρίση: Στα 500 δισ. ευρώ και ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Στα 500 δισ. ευρώ και ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη

Τα 500 δισ. ευρώ προσεγγίζει ο «λογαριασμός» για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απορροφήσουν τα πλήγματα από την εκτόξευση των τιμών. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bruegel, τα 27 μέλη της Ε.Ε. έχουν μέχρι στιγμής δρομολογήσει 314 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ στη Βρετανία το ποσό φτάνει συνολικά τα 178 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Γηραιά Ήπειρος έρχεται αντιμέτωπη με υψηλότατο πληθωρισμό και οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας εξετάζουν ένα νέο σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διοχέτευση των υπερεσόδων των επιχειρήσεων ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Κομισιόν έχει επίσης προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας και την μείωση της κατανάλωσης σε ώρες αιχμής.

«Αρχικά σχεδιάστηκαν ως προσωρινή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο θεωρείτο προσωρινό και τώρα αυτά τα μέτρα διογκώθηκαν και έγιναν πιο διαρθρωτικά. Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, εφόσον οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές. Προφανώς αυτό δεν είναι βιώσιμο από την πλευρά των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ερευνητής του Bruegel.

Ενεργειακή κρίση: Στα 500 δισ. ευρώ και ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη-1

 Γράφημα: Bloomberg

Η ανάλυση του Bruegel, παρότι συνεκτιμά την μείωση της φορολογίας στην ηλεκτροδότηση, τις επιδοτήσεις για θέρμανση και τα μέτρα στήριξης ορισμένων ενεργειακών επιχειρήσεων, δεν αποτυπώνει πλήρως την εικόνα στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να κρατικοποιήσει την Uniper στο πλαίσιο ενός σχεδίου προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει την απόκτηση μεριδίου πλειοψηφίας από την μητρική της στην Φινλανδία.

Σύμφωνα με τον Tagliapietra, τα αυξανόμενα κόστη της ενεργειακής κρίσης ενδέχεται να διευρύνουν το οικονομικό χάσμα μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. «Αυτό το επίπεδο παρέμβασης περιλαμβάνει επίσης έναν κίνδυνο κατακερματισμού της Ευρώπης: αναπόφευκτα οι κυβερνήσεις με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρα θα διαχειριστούν καλύτερα την ενεργειακή κρίση, αποδίδοντας καλύτερα στον αγώνα απόκτησης των περιορισμένων ενεργειακών πηγών το χειμώνα. Είναι επομένως σημαντικό να σχεδιαστούν πολιτικές, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τον συντονισμό», τόνισε ο ίδιος.

Ελλάδα

Όπως διαφαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, η Ελλάδα έχει δρομολογήσει συνολικά 6,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για ποσοστό της τάξης 3,72% του ΑΕΠ και το τρίτο υψηλότερο αναλογικά ποσοστό που διανέμεται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Βρετανίας.

Συνοπτικά, η ανάλυση του Bruegel για την Ελλάδα ανατρέχει πρώτα στον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ανακοινώθηκαν επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες τα κριτήρια διευθύνθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου πέρυσι. Έπειτα, τον Ιανουάριο του 2022 ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης με επιδοτήσεις και μειώσεις φορολογίας. Συνολικά, το Bruegel υπολόγιζε ότι στην αρχή του έτους το κόστος έφτανε τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το κόστος του πακέτου του Ιανουαρίου άγγιζε τα 400 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η διοχέτευση 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.

Επικαλούμενο το Reuters, το Bruegel αναφέρει ότι το κόστος για τις επιδοτήσεις ενέργειας το τελευταίο έτος είχε φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος των μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους μήνες αγγίζει επιπλέον το 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης, τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε εφάπαξ στήριξη των χαμηλόμισθων συνταξιούχων 200 ευρώ, ενώ τον Μάιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέο πακέτο 3,2 δισ. ευρώ προς στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Οι τρεις παρεμβάσεις που προτείνει η Κομισιόν

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper για να μην καταρρεύσει

Επιδοτήσεις Οκτωβρίου: Οι κλίμακες για το ρεύμα – 90 ευρώ/MWh στο αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News