Business & Finance Τετάρτη 21/09/2022, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper για να μην καταρρεύσει

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper για να μην καταρρεύσει

Στην εθνικοποίηση της Uniper προχωρά η Γερμανία, σε μια ιστορική κίνηση, προκειμένου να σώσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου θα εισφέρει 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία κοινής ωφέλειας που εδρεύει στο Ντίσελντορφ μέσω αύξησης κεφαλαίου στα 1,70 ευρώ ανά μετοχή, δήλωσε η φινλανδική μητρική της εταιρεία Fortum Oyj, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με το φυσικό αέριο μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στην Ευρώπη και την εκτίναξη στις τιμές των εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου στα ύψη.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης της Uniper, η αποεπένδυση από τη Uniper είναι το σωστό βήμα», δήλωσε ο Markus Rauramo, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Fortum.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Γερμανία θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία της Uniper, αποκτώντας το μερίδιο της Fortum, που ανέρχεται περίπου στο 78%, αντί 500 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε η Fortum, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική κυβέρνηση. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 98,5% της Uniper, πρόσθεσε.

Η Uniper έχει ήδη λάβει μια σειρά από πακέτα και δάνεια διάσωσης, αλλά αυτά εξαντλήθηκαν γρήγορα, λόγω της έκτασης της κρίσης.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News