Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 14:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Έλλειμμα 20 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο

Ευρωζώνη: Έλλειμμα 20 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο

Η επίδραση του πολέμου όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής στις οικονομίες ανά τον κόσμο. Προς επίρρωση αυτών, ήρθαν σήμερα τα στοιχεία για το ισοζύγιο της Ευρωζώνης, το οποίο τον Ιούλιο παρουσίασε έλλειμμα της τάξεως των 19,9 δισ. ευρώ, από πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Ακόμη πιο αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του ισοζυγίου στο δωδεκάμηνο έως τον Ιούλιο του 2022, καθώς το πλεόνασμα συρρικνώθηκε σε μεγάλο βαθμό, διαμορφούμενο σε πλεόνασμα της τάξεως των 63 δισ. ευρώ (ποσό που μεταφράζεται μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ). Το αντίστοιχο 12μηνο έως τον Ιούλιο του 2021 το πλεόνασμα ανερχόταν στα 370 δισ. ευρώ (ή 3,1% του ΑΕΠ), δείγμα του πόσο ο πόλεμος έχει επιδράσει στην οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. 

Αναφορικά με τον Ιούλιο, τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφηκαν στα προϊόντα και στα δευτερογενή εισοδήματα (-18 δισ. ευρώ και -10 δισ. ευρώ αντίστοιχα), τα οποία αντισταθμίσθηκαν από το πλεόνασμα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ από τον κλάδο των υπηρεσιών και 3 δισ. ευρώ από τα πρωτογενή εισοδήματα. 

Σε επίπεδο 12μηνου, η ευρείας κλίμακας συρρίκνωση του πλεονάσματος των αγαθών επέδρασε και στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, αφού από τα 383 δισ. ευρώ στους 12 μήνες έως τον Ιούλιο του 2021, έπεσε στα 60 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα έως τον περασμένο Ιούλιο. Από τα 65 δισ. ευρώ στα 31 δισ. ευρώ υποχώρησε το πλεόνασμα των πρωτογενών εισοδημάτων, ενώ στον αντίποδα ο κλάδος των υπηρεσιών και σε αυτή την περίπτωση κράτησε τα προσχήματα, καθώς το πλεόνασμά από τα 83 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε στα 132 δισ. ευρώ. 

Μεγάλη ανομοιομορφία παρουσιάζει η εικόνα των άμεσων επενδύσεων. Οι άμεσες επενδύσεις των κατοίκων της Ευρωζώνης σε περιουσιακά στοιχεία εκτός αυτής, εκτινάχθηκαν στο δωδεκάμηνο έως τον Ιούλιο του 2022 στα 114 δισ. ευρώ, από μόλις 7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τουναντίον, ο ρυθμός αποεπένδυσης των μη κατοίκων της Ευρωζώνης ανέβασε απότομα ταχύτητα. Από τα 26 δισ. ευρώ που αποεπενδύθηκαν στους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο του 2021, το αντίστοιχο διάστημα έως τον περασμένο Ιούλιο το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 100 δισ. ευρώ. 

Τεράστια είναι και η απόκλιση που παρουσιάζεται στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου για τα ίδια χρονικά διαστήματα. 

Ειδικότερα, στο 12μηνο έως τον Ιούλιο του 2021 οι κάτοικοι της Ευρωζώνης είχαν επενδύσει σε μετοχές εκτός Ευρωζώνης το ποσό των 554 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στους δώδεκα μήνες έως τον Ιούλιο του 2022, αντί για επενδύσεις καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις της τάξεως των 55 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τους τίτλους χρέους εκτός Ευρωζώνης, από τα 428 δισ. ευρώ του δωδεκαμήνου έως τον Ιούλιο του 2021, οι κάτοικοι στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επένδυσαν 129 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Στο 9,1% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη – Στο 11,2% στην Ελλάδα

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Υψηλός πληθωρισμός και το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News