Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 13:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εκδίκηση των εργαζομένων: Ήρθε η σειρά τους να κάνουν «ghosting»

Η εκδίκηση των εργαζομένων: Ήρθε η σειρά τους να κάνουν «ghosting»

Τόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για καλούς εργαζόμενους στη Γερμανία, ώστε οι ισορροπίες στην αγορά εργασίας έχουν ανατραπεί πλήρως.  Παραδοσιακά, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι πολλές εταιρείες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τους απαντήσουν –έστω και αρνητικά- έπειτα από μία συνέντευξη για δουλειά. Όμως στη Γερμανία, οι όροι έχουν αντιστραφεί: Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που «σνομπάρουν» τις εταιρείες.

Η πρακτική ονομάζεται «ghosting» και κατά κανόνα γίνεται από τις εταιρείες προς τους υποψήφιους εργαζόμενους. Εδώ και χρόνια, άτομα που περνούν από συνεντεύξεις διαμαρτύρονται ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν φροντίζουν στη συνέχεια να επικοινωνήσουν μαζί τους έστω για να τους ενημερώσουν ότι έχουν απορριφθεί.  Όμως στη Γερμανία, όπου μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, η δουλειά των τμημάτων προσωπικού έχει γίνει πολύ δύσκολη. Πλέον, το φαινόμενο των υποψήφιων εργαζομένων που «εξαφανίζονται» έπειτα από τις συνεντεύξεις έχει γίνει καθημερινό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 400 υπεύθυνους προσλήψεων από την ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας Indeed,  ένας στους δύο δήλωσε ότι η τάση αυτή έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Ο ένας στους τέσσερις λέει ότι του συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένας στους δέκα ισχυρίζεται ότι χάνει έναν υποψήφιο εργαζόμενο την ημέρα. Οι άνδρες υποψήφιοι είναι εκείνοι που «εξαφανίζονται» συχνότερα.

Μάλιστα, ένας στους πέντε υπεύθυνους προσλήψεων λέει ότι είχε εργαζόμενους που εξαφανίστηκαν ακόμα και αφότου αποδέχθηκαν μία πρόταση για δουλειά, ενώ στο 7% έχει τύχει να προσλάβουν κάποιον ο οποίος απλά δεν εμφανίστηκε την πρώτη του μέρα στη δουλειά – και προφανώς, ούτε και τις επόμενες.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις, εν μέσω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της αλλαγής των συμπεριφορών που έφερε η πανδημία. «Οι εργαζόμενοι συχνά έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε αρκετές καλές επιλογές, όπως γινόταν παλιά γινόταν με τις εταιρείες», εξηγεί ο Τιμ Βερχόεβεν, ειδικός προσλήψεων της Indeed, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, σχεδόν μία στις δύο εταιρείες στη Γερμανία αναγκάζεται να περιορίσει τις δραστηριότητές της γιατί δεν βρίσκει προσωπικό. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σημειώνονται στον τομέα των υπηρεσιών, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο των ξενοδοχείων, όπου δύο στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Καθώς η γενιά των baby boomers συνταξιοδοτείται, το οικονομικό ινστιτούτο IW υπολογίζει ότι η Γερμανία θα χάσει τα επόμενα 15 χρόνια πάνω από 5 εκατ. εργαζόμενους. Μόνο φέτος, το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 300.000 άτομα, καθώς αυτοί που συνταξιοδοτούνται είναι περισσότεροι από εκείνους που μπαίνουν σε ηλικία εργασίας, με το χάσμα να διευρύνεται στα 650.000 άτομα το 2029.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2020 για να ενθαρρύνει την έλευση 400.000 ξένων εργαζόμενων στη Γερμανία τον χρόνο, προσέλκυσε μόνο 30.000 άτομα το πρώτο έτος. Τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα μπορούσε να προσελκύσει μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υψηλούς μισθούς της, όμως καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται αλλού, αυτή η ροή εργαζομένων επιβραδύνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται συνέντευξη για την επόμενη δουλειά: Ένα συχνό λάθος που πρέπει να αποφύγετε

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα ξεχωρίσετε αμέσως

Τα 8 soft skills που πρέπει να έχετε για να σας προσλάβουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News