Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 21:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πολύ κοντά σε συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια LNG

Γερμανία: Πολύ κοντά σε συμφωνία με το Κατάρ για προμήθεια LNG

Πολύ κοντά στην υπογραφή συμβολαίων για την προμήθεια LNG από το κοίτασμα North Field Expansion του Κατάρ βρίσκονται οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας RWE και Uniper στο πλαίσιο των προσπάθειών τους να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως αποκάλυψαν τρεις πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters. 

Oι συζητήσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στο Κατάρ έχουν μπλοκάρει σε διαφορές ως προς τους βασικούς όρους των συμβολαίων, όπως η διάρκεια των συμβολαίων και οι τιμές, όμως οι πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν σύντομα τη συμφωνία. 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει θέσει ως στόχο να αντικαταστήσει το σύνολο των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας έως τα μέσα του 2024, μία τιτάνεια προσπάθεια για μία χώρα που στηρίζεται κατεξοχήν στο φυσικό αέριο για τη λειτουργία της βιομηχανίας της. 
  
Παρότι οι συμφωνίες για προμήθεια από το Κατάρ αποτελούν μία θετική εξέλιξη για τη Γερμανία, δεν πρόκειται να προσφέρουν άμεση λύση στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει το Βερολίνο, καθώς το τεράστιο κοίτασμα του Κατάρτ, North Field Expansion, δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί πριν από το 2026. 

Το Μάιο, πηγές είχαν αναφέρει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είχαν προσκρούσει σε εμπόδια, επειδή η Γερμανία ήταν απρόθυμη να δεσμευθεί σε συμφωνίες διάρκειας τουλάχιστον 20 ετών και ζητούσε οι τιμές να είναι συνδεδεμένες με το δείκτη αναφοράς του χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, παρά με το πετρέλαιο. 

Τώρα, μία από τις πηγές υπογράμμισε ότι οι συζήτησεις έχουν τώρα προχωρήσει περισσότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ακόμη μία πηγή ανέφερε ότι οι εταιρείες κοινής ωφελείας είναι πολύ πιθανόν να δεχθούν συμβόλαια διάρκειας 15 ετών, ενώ μία τρίτη πηγή αποκάλυψε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Η Uniper ανακοίνωσε ότι παραμένει σε διαπραγματεύσεις με το Κατάρ χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε συμφωνία. Το ίδιο και η RWE. Aυτή τη στιγμή και οι δύο εταιρείες αγοράζουν LNG από το Κατάρ στην αγορά spot. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία το Σάββατο για δύο ημέρες, ενώ παράλληλα θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Ο Σολτς φιλοδοξεί να υπογράψει συμφωνίες σε LNG και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News