Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 19:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια

Πούτιν: Το 25% των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

«Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με το 25% της πληρωμής να είναι σε ρωσικά ρούβλια», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, από τη στιγμή που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα προσπάθησε να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου ή ευρώ.

Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ζητήσει οι πληρωμές για ορισμένες εξαγωγές φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις κατά παράβαση των υφιστάμενων όρων.

Σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, διακόπηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Τουρκία έχει διατηρήσει θερμότερες σχέσεις με τη Ρωσία από ό,τι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαγωγές προϊόντων

Κατά τα λοιπά, ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν λάβει σήμα ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας.

«Οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα, ότι μπορούν να εξάγουν προϊόντα μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Tass, ο Πούτιν είπε ότι εύχεται το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της Ουκρανίας να πάει σε φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού Ίντερφαξ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι οι συμφωνίες που αφορούν στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου στη Μερσίνα, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι ο Πούτιν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Ουζμπεκιστάν, δήλωσε -βάσει των όσων μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας- πως η Ρωσία «θέλει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός είπε στον Πούτιν: «Ξέρω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας έχω μιλήσει στο τηλέφωνο για αυτό».

Είπε ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κράτησαν τον κόσμο ενωμένο.

Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι το Κίεβο είχε απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. «Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες σας που εκφράζετε συνεχώς», είπε.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσει αυτό το συντομότερο δυνατό. Μόνο, δυστυχώς, η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την απόρριψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News