Business & Finance Παρασκευή 16/09/2022, 14:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε στο παρά πέντε το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα

ΗΠΑ: Αποφεύχθηκε στο παρά πέντε το χάος στην  εφοδιαστική αλυσίδα

Στο παρά πέντε αποτράπηκε η απεργία στους αμερικανικούς σιδηρόδρομους, η πρώτη μετά από 30 χρόνια, που απειλούσε να προκαλέσει ένα ακόμα χαοτικό επεισόδιο, την ώρα που η εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς αρχίζει να επιστρέφει στην ομαλότητα, έπειτα από τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εταιρείες των σιδηροδρόμων με τα συνδικάτα των εργαζομένων ήρθε έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων αλλά και δραματικές ολονύκτιες συνομιλίες που διήρκεσαν 20 ώρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σαν «μια σημαντική νίκη για την οικονομία μας και τον αμερικανικό λαό». Η απεργία εκτιμάται ότι θα επηρέαζε εκατομμύρια Αμερικανών και θα κόστιζε στην οικονομία των ΗΠΑ 2 δισ. δολάρια την ημέρα.

Για να αποτραπεί η απεργία που θα ξεκινούσε μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις 24%, μπόνους 5.000 δολαρίων αλλά και αλλαγές στην πολιτική χορήγησης αδειών στους εργαζομένους.  

Τα συνδικάτα ισχυρίζονταν ότι οι εργαζόμενοι είναι ουσιαστικά σε επιφυλακή όλο τον χρόνο, χωρίς πληρωμένες άδειες, ακόμα και όταν είναι άρρωστοι ή αντιμετωπίζουν κάποια προσωπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τη δεκαετία του 1950, πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί δούλευαν για τους σιδηρόδρομους, αλλά τώρα, ο κλάδος απασχολεί λιγότερα από 150.000 άτομα. Οι περικοπές κόστους έφεραν την κατάργηση 45.000 θέσεων εργασίας τα τελευταία έξι χρόνια, ασκώντας πιέσεις στους εργαζόμενους που απέμειναν.

Αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η απεργία θα έφερνε νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και κόστος 2 δισ.  δολαρίων για την οικονομία την ημέρα, την ώρα που πολλές επιχειρήσεις πασχίζουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά την πανδημία. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την πρόοδο. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση, όπως μια απεργία, έστω και για μία ή δύο ημέρες, θα είχε τρομακτικές συνέπειες σε μια βιομηχανική εταιρεία σαν τη Ford. Ακόμα και εάν κρατούσε για μερικές ώρες  ή για μία μέρα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις που διαρκέσουν για εβδομάδες», είπε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε προσωπικά με τα συνδικάτα και τις εταιρείες για να επιχειρήσει να μεσολαβήσει σε μία συμφωνία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News