Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 21:08
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Γερμανία: Προς την ιστορική κίνηση εθνικοποίησης τριών εταιρειών ενέργειας

Γερμανία: Προς την ιστορική κίνηση εθνικοποίησης τριών εταιρειών ενέργειας

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Uniper και δύο ακόμη μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου σε μία ιστορική κίνηση προκειμένου να αποφύγει μία κατάρευση της ενεργειακής αγοράς της, σύμφωνα με πηγές. 

O κρατικός έλεγχος της Uniper, της VNG και της Securing Energy for Europe (SEE), γνωστής ως πρώην Gazprom Germania, αποτελεί τη μοναδική λύση που συζητιέται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Απομένουν να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες, όμως η τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.  

Εάν δεν υπάρξει μεγαλύτερη κρατική στήριξη, τότε υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης για τους συστημικά μεγάλους παρόχους ενέργειας όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και των υπόλοιπων χωρών. Μία συντονισμένη απάντηση και για τους τρεις ομίλους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. 

Με τον Nord Stream να παραμένει κλειστός, η Uniper πιέζεται να βρει εναλλακτικές πηγές με τις απώλειές της να συσσωρεύονται στα 100 εκατ.ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. 

Αυτές οι τρεις εταιρείες αποτελούν βασικό πυλώνα της ενεργειακής υποδομής της Γερμανίας, μεταφέροντας φυσικό αέριο στους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, τροφοδοτώντας βιομηχανίες και νοικοκυριά. 

Ερωτηθείς για τα σχέδια εθνικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, εργαζόμαστε με πολύ προσεκτικά βήματα».

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ο φινλανδικός μητρικός όμιλος της Uniper, η Fortum, η οποία ενώ έχει χορηγήσει δάνεια στη θυγατρική της, έχει καταστήσει τώρα σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει. Η γερμανική κυβέρνηση διακρατεί ήδη μερίδιο 30% στη Uniper. 

Η VNG, η οποία προμηθεύει 400 εταιρείες κοινής ωφελείας και βιομηχανικούς οπερέιτορς, υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση για κρατική βοήθεια. Το έξτρα κόστος για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με άλλες πηγές προκειμένου να ανταποκριθεί στα συμβόλαιά της αναμένεται να την επιβαρύνει με 1 δισ.ευρώ φέτος. 

Από την άλλη πλευρά, η εθνικοποίηση της SEFE είναι αρκετά περίπλοκη καθώς ενέχει τον κίνδυνο διοχέτευσης κεφαλαίων στην Ρωσία, δεδομένου ότι ιδιοκτήτης είναι μία άγνωστη ρωσική οντότητα με το όνομα Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom παραχώρησε τη θυγατρική της αυτή τον Απρίλιο. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στο τραπέζι η κρατικοποίηση της Uniper

Όριο στην γερμανική autobahn: Θα φέρει η ενεργειακή κρίση το αδιανόητο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News