Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 15:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσική οικονομία: Αυτό είναι το «κρυφό όπλο» του Πούτιν

Ρωσική οικονομία: Αυτό είναι το «κρυφό όπλο» του Πούτιν

Ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας φαίνεται να δίνει ο πόλεμος, στηρίζοντας παράλληλα ολόκληρη την οικονομία, η οποία παρά τις κυρώσεις από τη Δύση συνεχίζει να καταγράφει καλύτερες επιδόσεις από το προσδοκώμενο.

Παρότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία λειτουργεί με μεγάλη μυστικότητα, τα αποτελέσματα είναι ορατά κατά μήκος των οικονομικών δεικτών. Ενδεικτικά, η παραγωγή «επεξεργασμένων μεταλλικών αγαθών», ενός δείκτη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βόμβες και όπλα, εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 30% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, αφότου σημείωσε μεγάλη υποχώρηση τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Επίσης, ένας ακόμη δείκτης της ρωσικής οικονομίας, υπό τον τίτλο «άλλα οχήματα και εξοπλισμός», στον οποίο περιλαμβάνονται πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικός εξοπλισμός, καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις.

«Η βιομηχανία θα είχε πολύ χειρότερες επιδόσεις εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg η Τατιάνα Ορλόβα της Oxford Economics. Μάλιστα, η ανακατάληψη των πόλεων στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβου, ενέτεινε την πίεση στην στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας.

Ωστόσο, η ώθηση από την αμυντική βιομηχανία αναμένεται να είναι σύντομη, ιδίως εάν συνεχίσει να απαιτεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, καθώς την ίδια στιγμή οι κυρώσεις της Δύσης στερούν από τον κλάδο εξαρτήματα και τεχνολογία. Παράλληλα, οι εντάσεις στο πεδίο της ενέργειας εκτιμάται πως επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία της χώρας, η οποία έχει ήδη μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη – άλλοτε ο μεγαλύτερος αγοραστής από τη Ρωσία- και πουλά πετρέλαιο σε μειωμένη τιμή.

Προετοιμασία

Παρότι η Ρωσία κινήθηκε ταχύτατα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να θωρακίσει την οικονομία από το επερχόμενο σοκ της εισβολής, η προσαρμογή της βιομηχανικής παραγωγής στις απαιτήσεις του πολέμου καθυστέρησε. Τον Ιούλιο, ο Πούτιν ενέκρινε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αναλάβει εκτάκτως τον έλεγχο επιχειρήσεων για τη στήριξη του στρατού είτε αυξάνοντας την παραγωγή είτε με επιπλέον ώρες λειτουργίας.

Τον Μάιο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δύο μεγάλα εργοστάσια παραγωγής αρμάτων μάχης στη Ρωσία είχαν σταματήσει να λειτουργούν λόγω των κυρώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, το ένα εξ αυτών όχι απλώς συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά έχει μάλιστα ενισχύσει την παραγωγή του. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα άμυνας έχουν πλέον 12ωρες βάρδιες και μπορούν εθελοντικά να καλύψουν οχτάωρες βάρδιες τα Σάββατα.

Στο σκοτάδι

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τη Ρωσία δεν μπορούν να σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα. Για παράδειγμα, η παραγωγή των εργοστασίων στη χώρα, ένας δείκτης – βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, συρρικνώθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,3% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, έρευνα από το Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων εντόπισε ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε 3,1% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση και απέδωσε την απόκλιση από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στον αποκλεισμό των απόρρητων στοιχείων.

Ανεξαρτήτως των πρόσφατων οικονομικών δεικτών, δεν είναι σίγουρο ότι η Ρωσία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, ιδίως εάν οι μάχες στην Ουκρανία συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Παράλληλα, ενδέχεται να επιβαρυνθεί και ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τον Janis Kluge, αναλυτή της ρωσικής οικονομίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Σχέσεις και Θέματα Ασφαλείας εκτιμάται ότι οι αμυντικές δαπάνες στο επτάμηνο του 2022 ήταν κατά περίπου 20 δισ. δολάρια υψηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

DW: Τι συμβαίνει πραγματικά στη ρωσική οικονομία;

Game changer για τις αγορές η αντεπίθεση της Ουκρανίας;

JPMorgan: Το πρόβλημα δεν είναι ο φετινός αλλά ο επόμενος χειμώνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News