Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 22:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί τις βιομηχανίες τροφίμων

Ντόμινο επιπτώσεων πλήττει την παραγωγή μπίρας, ντομάτας, αλλά και του ψωμιού

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί τις βιομηχανίες τροφίμων

Από τις γερμανικές ντομάτες έως το σουηδικό ψωμί, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί πλέον την επιβίωση κλάδων, οι οποίοι πόρρω απέχουν από τα προφανέστερα θύματά της, όπως είναι αφενός οι εταιρείες κοινής ωφέλειας αφετέρου οι πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι επιπτώσεις στις προμήθειες τροφίμων και ποτών αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς οι θερμοκρασίες θα υποχωρούν και τα νοικοκυριά θα πρέπει να ζεσταθούν, υποχρεώνοντας επιχειρήσεις και καταναλωτές να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Η ζυθοποιία Huyghe, που παράγει την μπίρα Delirium Tremens σε ένα χωριό του Βελγίου, σκέφτηκε να σταματήσει την παραγωγή της, όταν η τιμή του υγρού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που χρησιμοποιεί για να κάνει τις μπίρες της αφρώδεις, αυξήθηκε κατά 13 φορές. Τώρα ελπίζει ότι ένα δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί σήμερα Τετάρτη, θα απορρίψει την ανωτέρα βία την οποία επικαλέστηκε προμηθευτής της. «Έχω αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να αντέξω μέχρι και μία ημέρα πριν από την απόφαση», είπε στο Bloomberg ο Αλέν ντε Λαέτ, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς έψαχνε για μια εναλλακτική της τελευταίας στιγμής. «ίσως χρειαστεί να σταματήσω την παραγωγή μέχρι να βρω το εναλλακτικό σχέδιο και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβεί πρώτη φορά μετά το 1906».

Τα προβλήματα της βελγικής ζυθοποιίας είναι το αποτέλεσμα μιας αλυσίδας από ατυχίες, που δείχνουν πως στην ευρωπαϊκή οικονομία όλα συνδέονται μεταξύ τους. Ο νορβηγικός γίγαντας των λιπασμάτων Yara International διέκοψε την παραγωγή αμμωνίας σε εργοστάσιό του στην Ολλανδία. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε αρνητικά τη Nippon Gases, που είναι προμηθευτής της Huyghe και η οποία ανέβασε την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στις 3.350 ευρώ ανά τόνο από τα 250 ευρώ προηγουμένως. Και η Huyghe δεν είναι η μόνη. Η μεγάλη ζυθοποιία Carlsberg δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσει σημαντικά ή και να σταματήσει την παραγωγή μπίρας στην Πολωνία λόγω έλλειψης υγρού διοξειδίου του άνθρακα. Μερικές ακόμα βελγικές ζυθοποιίες επηρεάζονται επίσης από την κατάσταση, ενώ παράλληλα οι ανησυχίες για τη μετάδοση της κρίσης διογκώνονται. «Πριν από μερικούς μήνες η βιομηχανία λειτουργούσε σαν ελβετικό ρολόι», δήλωσε στο Bloomberg ο Κρισάν Μοντγκάλ, επικεφαλής της ένωσης Βέλγων ζυθοποιών. «Λόγω της νέας κατάστασης, με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου τα προβλήματα εξαπλώνονται στην αλυσίδα». Η αμμωνία, η οποία παράγεται με φυσικό αέριο, είναι μια βιομηχανία που έχει πληγεί σοβαρά από τη μείωση των ροών από τη Ρωσία. Αρκετά εργοστάσια σταμάτησαν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγικής δυνατότητας της Ευρώπης να έχει τεθεί εκτός αγοράς. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για τη βιομηχανία των λιπασμάτων, αλλά και για το διοξείδιο του άνθρακα, που αποτελεί υποπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι κρίσιμο για τη βιομηχανία των τροφίμων. Χρησιμοποιείται για την αναισθησία των ζώων προς σφαγή, στη συσκευασία προκειμένου να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, αλλά και στον ξηρό πάγο που διατηρεί τα τρόφιμα παγωμένα κατά τη μεταφορά τους. Για τη Wittenberg Gemuese, που παράγει ντομάτες, φράουλες και πιπεριές στη Γερμανία, τα προβλήματα στην παραγωγή αμμωνίας σημαίνουν ότι δεν έχει τη θέρμανση και το ζεστό νερό που χρειάζεται για τη λειτουργία των θερμοκηπίων της. Η γερμανική εταιρεία βασίζεται στην SKW Piesteritz για τη θέρμανση, καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά βρέθηκε στον αέρα όταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και ουρίας της Γερμανίας διέκοψε την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα. «Χωρίς θέρμανση τίποτα δεν λειτουργεί εδώ», δηλώνει ο Κέβιν βαν Ιτζπέρεν, διευθυντής των τεράστιων εγκαταστάσεων παραγωγής. «Ήμασταν τυχεροί επειδή οι θερμοκρασίες ήταν ήπιες την τελευταία εβδομάδα. Αν αυτό συνέβαινε αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είχαμε τεράστιες απώλειες».

Εν κατακλείδι, στη Σουηδία η Pagen, μία από τις μεγαλύτερες αρτοβιομηχανίες της χώρας, προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, αλλά και τις διακοπές ρεύματος. Η διακοπή ενός δευτερολέπτου στην ηλεκτροδότηση τον Ιούνιο επηρέασε την παραγωγή της Pagen για τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής επικοινωνίας και βιωσιμότητας Μπέριθ Απελγκρεν, εξηγώντας ότι τυχόν επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ θα έχουν αδιανόητες συνέπειες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News