Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 21:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IIF: Προειδοποιεί για αύξηση του παγκόσμιου χρέους και εταιρικών χρεοκοπιών

IIF: Προειδοποιεί για αύξηση του παγκόσμιου χρέους και εταιρικών χρεοκοπιών

Η οικονομική επιβράδυνση ωθεί σε άνοδο το παγκόσμιο χρέος, ειδικά στις αναδυόμενες, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), κρούοντας ταυτόχρονα και τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντική αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών. 

H παγκόσμια αναλογία χρέους προς ΑΕΠ – ο δείκτης που παρακολουθεί την ικανότητα ενός δανειολήπτη να αποπληρώσει το χρέος του – ενισχύθηκε στο 350% στην πρώτη τέτοια αύξηση σε διάρκεια πέντε τριμήνων, σύμφωνα με το IIF. Στις αναδυόμενες αγορές, η αναλογία αυτή ενισχύθηκε κατά 3,5% στο 252% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτυπώνει την αρνητική επίπτωση από την επιβράδυνση της οικονομίας.

«Διαπιστώνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν ήταν αρκετά υψηλές για να οδηγήσουν σε πτώση το χρέος», σύμφωνα με το ΙΙF.

H αύξηση λαμβάνει χώρα παρά τη συνολική μείωση του παγκόσμιου χρέους σε όρους δολαρίου, που συρρικνώθηκε κατά 5,5 τρισ.δολάρια στα 300 τρισ. στο τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου – στην πρώτη τέτοιου είδους τριμηνιαία πτώση από το 2018.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, το χρέος περιορίστηκε κατά 4,9 τρισ.δολάρια στα 201 τρισ., ενώ στις αναδυόμενες διαμορφώθηκε στα 99 τρισ.δολάρια με πτώση 600 δισ.δολαρίων. Η πτώση του συνολικού όγκου του χρέους καθοδηγήθηκε από την άνοδο του δολαρίου σε υψηλό 20ετίας έναντι των κυριοτέρων ανταγωνιστών του καθώς και από τη μείωση των εκδόσεων.

«Ωστόσο, οι ανησυχίες για ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας και για κοινωνικές εντάσεις λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων ενδεχομένως να ωθήσουν τις κυβερνήσεις σε μεγαλύτερο δανεισμό», προειδοποιεί το ΙΙF.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι έως τα τέλη Αυγούστου, οι ομολογιακές εκδόσεις ήταν 20% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Το κρατικό χρέος στο σύνολό του περιορίστηκε μεν στα 85,8 τρισ.δολάρια, όμως είναι ενισχυμένος 21% από τα 70,7 τρισ.δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2020.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News