Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 17:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρούσεις στη δουλειά: Πώς να τα βρείτε με έναν «δύσκολο» συνάδελφο

Συγκρούσεις στη δουλειά: Πώς να τα βρείτε με έναν «δύσκολο» συνάδελφο

Οι εντάσεις στον εργασιακό χώρο μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα, όταν όμως παρατείνονται μπορεί να να επιβαρύνουν τον εργαζόμενο στην προσωπική του ζωή, αλλά και στη δουλειά του, οδηγώντας σε λάθη, μειωμένη δημιουργικότητα και λήψη κακών αποφάσεων.

Σύμφωνα με την Amy Gallo, συγγραφέα δύο βιβλίων και ειδική στη διαχείριση προβληματικών σχέσεων στο πλαίσιο της δουλειάς, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τρόποι, ώστε να εργάζεστε πιο αποδοτικά με «δύσκολους» συναδέλφους:

1. Βλέπετε μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος

Σύμφωνα με την Gallo, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένετε από όλους να συμφωνούν πάντοτε μαζί σας. Όταν προκύπτουν δυσκολίες είναι χρήσιμο να διερωτηθείτε τα εξής: Τι κάνω λάθος; Πώς θα μπορούσα να αλλάξω τη συμπεριφορά μου; Έλαβα κάποια πράγματα ως δεδομένα;

2. Εντοπίστε το στόχο σας

Θα πρέπει να στοχεύσετε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο θέλετε να επιτύχετε. Για παράδειγμα, εάν συνεργάζεστε με ένα «δύσκολο» άτομο, αποζητάτε να φέρετε σε πέρας ένα πρότζεκτ; Μήπως θέλετε να χτίσετε μία ισχυρή εργασιακή σχέση, η οποία θα διαρκέσει μακροπρόθεσμα; Αποζητάτε να θυμώνετε λιγότερο και να γυρνάτε σπίτι με καλή διάθεση αφότου συνεργαστείτε; Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε το στόχο σας και έπειτα να προσπαθείτε συνεχώς να φτάσετε εκεί.

3. Αποφύγετε τα κουτσομπολιά

Εάν θέλετε να παραπονεθείτε για έναν «δύσκολο» συνάδελφο εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, η Gallo συμβουλεύει να επιλέξετε με προσοχή με ποιον θα μοιραστείτε τα παράπονά σας, αλλά και να προσέξετε τι ακριβώς θα μοιραστείτε. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να βρείτε άτομα που θα σας δώσουν εποικοδομητικές συμβουλές, που ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνεστε, άτομα που θα σας αμφισβητήσουν όταν πραγματικά διαφωνούν και βέβαια όσους μπορούν να είναι διακριτικοί.

4. Πειραματιστείτε

Κατά πάσα πιθανότητα, ο τρόπος με τον οποίο θέλετε να διορθώσετε τη σχέση σας με έναν «δύσκολο» συνάδελφο δεν θα επιτύχει με την πρώτη προσπάθεια. Εξ ου και η Gallo προτείνει να βρείτε δύο ή τρεις μεθόδους αντιμετώπισης και να τις δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με έναν συνάδελφο που είναι απότομος, αποφασίστε ότι για δύο εβδομάδες θα αγνοείτε τον τόνο του και θα εστιάσετε στην ουσία των μηνυμάτων του. «Συχνά τα μικρά βήματα έχουν μεγάλη επίδραση», σημειώνει η Gallo.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Harvard Business Review

Διαβάστε επίσης:

Τοξικά αφεντικά: Οι πέντε κατηγορίες προϊσταμένων προς αποφυγή

«Act your wage»: Πώς να δουλέψετε ακριβώς όσο απαιτεί ο μισθός σας

Τα 3 απλά μαθήματα του Στιβ Τζομπς για να πετυχαίνεις στα πάντα στη ζωή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News