Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 13:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Στο τραπέζι η κρατικοποίηση της Uniper

Γερμανία: Στο τραπέζι η κρατικοποίηση της Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μεριδίου της στη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, δείχνοντας ότι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης είναι διατεθειμένη να λάβει πρωτοφανή μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού της συστήματος. 

Ο λόγος για τη Uniper, η οποία σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική στήριξη, παρότι έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση έως και 20 δισ. ευρώ από το κρατικό πακέτο ενίσχυσης πριν από μερικούς μήνες. Η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, καθώς και η διακοπή των ροών από τη Ρωσία δημιουργούν κάθε μέρα «τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς της Uniper. Εξ ου και η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να διασώσει την εταιρεία τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας από την οποία απέκτησε και μερίδιο ύψους 30%.

Σύμφωνα όμως με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να αυξήσει το μερίδιο άνω του 50% διοχετεύοντας περισσότερα κεφάλαια, ενώ μάλιστα «στο τραπέζι» τέθηκε και το σενάριο πλήρους κρατικοποίησης της εταιρείας. Μάλιστα, έχουν ήδη εκκινήσει συζητήσεις με τη μητρική εταιρεία της Uniper στη Φινλανδία, την Fortum Oyj.

Σήμερα το πρωί βέβαια, η Fortum Oyj ανακοίνωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση «πέραν των συμφωνηθέντων στο πακέτο σταθεροποίησης του Ιουλίου». Ωστόσο, η εταιρεία προσέθεσε ότι εξετάζονται «εναλλακτικές λύσεις».

«Το φθίνον λειτουργικό περιβάλλον και η οικονομική κατάσταση της Uniper πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, ενόσω η Fortum, η γερμανική κυβέρνηση και η Uniper συνεχίζουν τις συζητήσεις για μία μακροπρόθεσμη λύση», δήλωσε σχετικά η Fortum.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πώς θα «βγάλει τον χειμώνα» ο τουρισμός;

Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει φόρο στα υπερκέρδη – Θα φέρει 140 δισ. για την ενεργειακή κρίση

Όριο στην γερμανική autobahn: Θα φέρει η ενεργειακή κρίση το αδιανόητο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News