Business & Finance Τετάρτη 14/09/2022, 12:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωδικαστήριο: Επιβεβαίωσε την απόφαση κατά της Google – Μείωσε το πρόστιμο

Ευρωδικαστήριο: Επιβεβαίωσε την απόφαση κατά της Google – Μείωσε το πρόστιμο

Το Ευρωδικαστήριο επικύρωσε την αντιμονοπωλιακή απόφαση κατά της μητρικής της Google, Alphabet, αλλά μείωσε το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η εταιρεία σε 4,125 δισ. ευρώ από 4,34 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη μεταξύ της Google και της Ε.Ε. αφορά το εάν η εταιρεία χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android σε βάρος του ανταγωνισμού.  Η Ε.Ε. κινήθηκε εναντίον της εταιρείας το 2015.

Το δικαστήριο είπε ότι «επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της».

Το αρχικό πρόστιμο εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 και ήταν το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Google. Η Κομισιόν ανέφερε ότι περίπου το 80% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν Android και ότι η Google έδωσε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις εφαρμογές της, όπως είναι το Chrome και η αναζήτηση, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές smartphones να τις προεγκαταστήσουν μαζί με το κατάστημα εφαρμογών της, το Play.

Στη σημερινή απόφαση, το Ευρωδικαστήριο είπε ότι το νέο πρόστιμο ήταν «κατάλληλο λόγω της σημασίας της παράβασης».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News