Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικές ντομάτες και σουηδικό ψωμί: Απροσδόκητα θύματα στο ντόμινο της ενεργειακής κρίσης

Γερμανικές ντομάτες και σουηδικό ψωμί: Απροσδόκητα θύματα στο ντόμινο της ενεργειακής κρίσης

Από τις γερμανικές ντομάτες έως το σουηδικό ψωμί, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί πλέον την επιβίωση κλάδων που απέχουν πολύ από τα πιο προφανή θύματά της, όπως είναι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες. Μάλιστα, οι επιπτώσεις στις προμήθειες τροφίμων και ποτών αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και τα νοικοκυριά θα πρέπει να ζεσταθούν, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Η ζυθοποιία Huyghe, που παράγει στην μπύρα Delirium Tremens σε ένα χωριό του Βελγίου, σκέφτηκε να σταματήσει την παραγωγή της όταν οι τιμές του υγρού διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιεί για να κάνει τις μπύρες της αφρώδεις αυξήθηκαν κατά 13 φορές. Τώρα, ελπίζει ότι ένα δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί την Τετάρτη, θα αποτρέψει το force majeure που επικαλέστηκε προμηθευτής της.

«Έχω αρκετό διοξείδιο του άνθρακα για να αντέξω μέχρι την Τρίτη», είπε στο Bloomberg ο Alain De Laet, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς έψαχνε για μια εναλλακτική της τελευταίας στιγμής. «Ίσως χρειαστεί να σταματήσω την παραγωγή μέχρι να βρω ένα Plan B, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 1906».

Τα προβλήματα της βελγικής ζυθοποιίας είναι το αποτέλεσμα μίας αλυσίδας από ατυχίες, που δείχνουν πως στην ευρωπαϊκή οικονομία, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Ο νορβηγικός γίγαντας των λιπασμάτων Yara International διέκοψε την παραγωγή αμμωνίας σε εργοστάσιό του στην Ολλανδία. Αυτό με τη σειρά του έπληξε την Nippon Gases, που είναι προμηθευτής της Huyghe και η οποία ανέβασε την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στα 3.350 ευρώ ανά τόνο, από 250 ευρώ προηγουμένως.

Και η Huyghe δεν είναι η μόνη. Η Carlsberg είπε ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσει σημαντικά ή και να σταματήσει την παραγωγή μπύρας στην Πολωνία λόγω έλλειψης υγρού CO2. Μερικές ακόμα βελγικές ζυθοποιίες επηρεάζονται επίσης από το ζήτημα και οι ανησυχίες για τη μετάδοση της κρίσης αυξάνονται.

«Πριν από μερικούς μήνες, η βιομηχανία λειτουργούσε σαν ελβετικό ρολόι», δήλωσε στο Bloomberg ο Krishan Maudgal, επικεφαλής της Ένωσης Βελγικών Ζυθοποιών. «Λόγω της νέας κατάστασης, με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, τα προβλήματα εξαπλώνονται στην αλυσίδα αξίας».

Η αμμωνία, η οποία παράγεται με φυσικό αέριο, είναι μια βιομηχανία που έχει πληγεί σοβαρά από την μείωση των ροών από τη Ρωσία. Μία σειρά εργοστάσια σταμάτησαν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγικής δυναμικότητας της Ευρώπης να έχει βγει εκτός της αγοράς. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για τη βιομηχανία των λιπασμάτων αλλά και για το διοξείδιο του άνθρακα, που αποτελεί  υποπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι κρίσιμο για τη βιομηχανία των τροφίμων. Χρησιμοποιείται για την αναισθητοποίηση των ζώων προς σφαγή, στη συσκευασία, προκειμένου να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων αλλά και στον ξηρό πάγο, που διατηρεί τα τρόφιμα παγωμένα κατά τη μεταφορά τους.

Για τη Wittenberg Gemuese, που παράγει ντομάτες, φράουλες και πιπεριές στη Γερμανία, τα προβλήματα στην παραγωγή αμμωνίας σημαίνουν ότι δεν έχει τη θέρμανση και το ζεστό νερό που χρειάζεται για τη λειτουργία των θερμοκηπίων της.

Η γερμανική εταιρεία βασίζεται στην SKW Piesteritz για τη θέρμανση καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά βρέθηκε στον αέρα όταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και ουρίας της Γερμανίας διέκοψε την παραγωγή του, την περασμένη εβδομάδα.

«Χωρίς θέρμανση, τίποτα δεν λειτουργεί εδώ», λέει ο Kevin van IJperen, διευθυντής των τεράστιων εγκαταστάσεων παραγωγής. «Ήμασταν τυχεροί καθώς οι θερμοκρασίες ήταν ήπιες την τελευταία εβδομάδα. Αν αυτό συνέβαινε αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είχαμε τεράστιες απώλειες».

Στη Σουηδία, η Pagen, ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της χώρας, προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κλάδος από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αλλά και τις διακοπές ρεύματος. Μια διακοπή ενός δευτερολέπτου στην ηλεκτροδότηση τον Ιούνιο επηρέασε την παραγωγή της Pagen για τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε η επικεφαλής επικοινωνίας και βιωσιμότητας Berith Apelgren, εξηγώντας ότι τυχόν επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ θα έχουν αδιανόητες συνέπειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κίνδυνος Lehman στην ενέργεια: Margin calls 1,5 τρισ. – Σπεύδουν για διασώσεις οι κυβερνήσεις

Λυγίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου από την ενεργειακή κρίση

Γαλλία: Οι ενεργειακοί περιορισμοί επηρεάζουν και την παραγωγή ζάχαρης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News