Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πλαφόν στο ρεύμα και εγγυήσεις 67 δισ. ευρώ στις εταιρείες ενέργειας

Γερμανία: Πλαφόν στο ρεύμα και εγγυήσεις 67 δισ. ευρώ στις εταιρείες ενέργειας

Ένα fund που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας θα χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να δώσει εγγυήσεις δανείων σε εταιρείες ενέργειας που δυσκολεύονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κινείται προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος.

Οι εγγυήσεις που θα δοθούν στις ενεργειακές εταιρείες θα ανέρχονται σε περίπου 67 δισ. ευρώ, με τη διαδικασία να τελεί υπό την επίβλεψη της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, σύμφωνα με το Bloomberg.  

Το σχέδιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου λόγω των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία, πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Σολτς  σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης, καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα χρεοκοπιών ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει γρήγορα ένα ανώτατο όριο τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα το προωθήσουμε τώρα με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις από το βάρος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο καγκελάριος.

Το σχέδιο εγγύησης δανείων είναι ξεχωριστό από ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, που είχε στόχο εν μέρει να βοηθήσει τις ενεργειακές εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεγάλα margin calls.

Η Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, εν μέσω ανησυχιών για ένα φαινόμενο Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας. Η νορβηγική Equinor προειδοποίησε προ ημερών ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος των margin calls, που ανέρχονται τουλάχιστον σε 1,5 τρισ. δολάρια.

Ο Σολτς προσπάθησε να καθησυχάσει τη γερμανική βιομηχανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα ρευστότητας. «Έχουμε διαθέσει και έχουμε επεκτείνει ένα προστατευτικό δίκτυ για τις εταιρείες που πλήττονται ιδιαίτερα», είπε σε ομιλία του σε συνέδριο της ένωσης εργοδοτών BDA στο Βερολίνο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκα δάνεια από την KfW, προγράμματα εγγυήσεων και βοήθεια για τις εταιρείες έντασης ενέργειας, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο παρέμβασης στις ενεργειακές αγορές για να περιορίσει το ενεργειακό κόστος και να παράσχει ρευστότητα σε μια αγορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με το χάος, αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Κομισιόν  θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα το πακέτο των προτάσεών της προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η ενέργεια «γονατίζει» την ατμομηχανή της Ευρώπης: Ύφεση βλέπει το ifo για το 2023

Όλ. Σολτς: Προετοιμασμένη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου

Κίνδυνος Lehman στην ενέργεια: Margin calls 1,5 τρισ. – Σπεύδουν για διασώσεις οι κυβερνήσεις 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News