Business & Finance Τρίτη 13/09/2022, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Act your wage»: Πώς να δουλέψετε ακριβώς όσο απαιτεί ο μισθός σας

«Act your wage»: Πώς να δουλέψετε ακριβώς όσο απαιτεί ο μισθός σας

Μία προϊστάμενη προσπαθεί να δώσει στην υπάλληλο της, τη Βερόνικα, δουλειά εκτός ωραρίου, την οποία θα έπρεπε να βγάλει μέσα στο βράδυ. «Με όλο το σεβασμό, Σούζαν, θα προτιμούσα να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου», απαντά η Βερόνικα και στη συνέχεια αρνείται να συμμετάσχει σε Zoom στις 18:30, αφότου δηλαδή έχει λήξει το ωράριό της.

Η Βερόνικα και η Σούζαν δεν είναι πραγματικά άτομα. Είναι χαρακτήρες που επινόησε η 30χρονη Sarai Soto, η οποία αναρτά βίντεο στο TikTok σχετικά με τη «σιωπηλή παραίτηση», τη δουλειά που απαιτείται ανάλογα με τον μισθό και τον καθορισμό ορίων στη δουλειά.

«Ο κόσμος σπάνια αισθάνεται ότι τον παρατηρούν, ότι τον ακούνε, ότι κάποιος τον υποστηρίζει», δήλωσε η Soto στο Business Insider, της οποίας τα βίντεο προσελκύουν εκατομμύρια likes και views. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσα μηνύματα παίρνω από άτομα που λένε ότι, ναι, τα βίντεό σου είναι αστεία…, αλλά πραγματικά παρότι είναι υπερβολικά, έχω περάσει από ακριβώς αυτές τις καταστάσεις».

Η ίδια η Soto έχει ακολουθήσει αυτές τις τακτικές, κάνοντας τη δουλειά της και τίποτα παραπάνω. Επρόκειτο για έναν αμυντικό μηχανισμό που υιοθέτησε προκειμένου να προστατεύσει την ψυχική της υγεία σε μία «άθλια θέση», όπως την περιέγραψε, από την οποία και εν τέλει παραιτήθηκε. Κατά την ίδια, εάν αισθάνεται κανείς ότι έχει «κολλήσει» στη δουλειά και δεν μπορεί να παραιτηθεί, θα πρέπει να κάνει τα εξής:

Να κάνετε τόση προσπάθεια όση προϋποθέτει ο μισθός σας

Πρόκειται για μία τάση την οποία η Soto και άλλοι εργαζόμενοι έχουν ονομάσει «act your wage». Από τη στιγμή που το θέμα έλαβε διαστάσεις, οι προϊστάμενοι απειλούν ότι όσοι εργάζονται ακριβώς όσο καθορίζεται από τα ωράρια και τον μισθό τους, όταν υπάρξει ευκαιρία ενδέχεται να απολυθούν. Συνεπώς, η τάση αυτή καταδεικνύει περισσότερα για τους προϊσταμένους παρά για τους υπαλλήλους, αφού φαίνεται ότι οι πρώτοι προσδοκούσαν εξ αρχής περισσότερη δουλειά.

«Εάν μία εταιρεία σε πληρώνει για παράδειγμα τον κατώτατο μισθό, τότε θα κάνεις και την απολύτως λιγότερη προσπάθεια», τονίζει η Soto. «Εάν προσπαθείς όσο απαιτεί ο μισθός σου, αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα της δουλειάς που κάνεις αντιπροσωπεύει το ποσό το οποίο πληρώνεσαι. Συνεπώς, δεν θα κάνεις ό,τι μπορείς και θα βγάζεις τη δουλειά δύο ή τριών ατόμων…εάν δεν βγάζεις καν ένα βιώσιμο μισθό».

Η ίδια βέβαια υπογραμμίζει ότι εάν υιοθετήσει κανείς την τακτική της «σιωπηλής παραίτησης» δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει κακή δουλειά ή ότι δεν επενδύει στη δουλειά του. «Απλώς σημαίνει πως πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα κάνεις τη δουλειά σου και θα θέσεις όρια, όταν αισθανθείς ότι έφτασες σε burnout», τονίζει.

Κάντε αλλαγές στο περιβάλλον σας, τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Billy, ένας εργαζόμενος εργοστασίου στην Ιρλανδία, δηλώνει πως το κλειδί είναι να προσαρμόσει κανείς τη δουλειά του «στα μέτρα του». Ενδεικτικά, κατά τις βραδινές του βάρδιες, ο ίδιος άκουγε audiobooks, προκειμένου να κινητοποιεί το μυαλό του. Μάλιστα, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, άκουσε ολόκληρο «Το Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ. «Το μόνο πράγμα που έκανα είναι να αλλάξω αυτό που έπαιζε στο ραδιόφωνο…Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Κατά τα άλλα δεν έκανα ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη δουλειά».

Έτσι, μία μικρή αλλαγή, στην οποία είχε ο ίδιος τον έλεγχο αρκούσε, ώστε να κάνει τη δουλειά του πιο ευχάριστη. «Όταν σε βάζουν σε ένα περιβάλλον εργασίας, μπαίνεις σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που ελέγχεται από άλλους», δήλωσε ο Billy στο Business Insider. Ακόμη και έτσι, όμως, «υπάρχουν πάντοτε τρόποι να ελέγξουμε τα εργασιακά μας περιβάλλοντα», ακόμη και με πολύ μικρούς τρόπους. Με τέτοιου είδους «νίκες» προσαρμόζει κανείς τη δουλειά στα μέτρα του, ενώ παράλληλα είναι αντίστοιχη με τις αποδοχές του.

Κατά την Soto, «αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη ευχέρεια να διαπραγματευτούν. Ίσως έχουν επιλογές με τη ‘Μεγάλη Παραίτηση. Επομένως ελπίζω ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να αντιδρά και να μιλάει για τέτοιου είδους φαινόμενα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Συμβουλές για τη σιωπηλή παραίτηση: Από μία δασκάλα που το έκανε για 2 χρόνια

Όλοι μιλούν για τη σιωπηλή παραίτηση: Τι είναι και πρέπει να το κάνετε;

Το κίνημα της «Σιωπηλής Παραίτησης»: Θέλουν να πληρώνονται για να μην δουλεύουν

Μήπως σας απολύουν και δεν το ξέρετε; Τι είναι η «σιωπηλή απόλυση»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News