Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 22:45
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει το πρώτο της φορτίο LNG στην Ελλάδα

Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει το πρώτο της φορτίο LNG στην Ελλάδα

Η Ρωσία θα στείλει το πρώτο φορτίο της με υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα από τον νεότερο τερματικό σταθμό της, προορισμό έκπληξη σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα για την προμήθεια ενέργειας. 

Το πρώτο φορτίο από τη μονάδα της Πορτοβάγια στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα και το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο αγοραστής του φορτίου δεν έχει αποκαλυφθεί. 

Ο νέος τερματικός σταθμός, κοντά στον αγωγό Nord Stream στη Γερμανία, τίθεται σε λειτουργία εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης η οποία κλιμακώθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές προς την Ευρώπη. Αλλά ενώ οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν ουσιαστικά διακοπεί, στα ευρωπαϊκά λιμάνια συνεχίζει να φτάνει ρωσικό LNG.

Η Gazprom δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από το Bloomberg.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ολοκλήρωσε έναν 72ωρο έλεγχο στη μικρής κλίμακας εγκατάσταση τη Δευτέρα, με «κάποια γραφειοκρατική δουλειά» να απομένει ακόμη, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Βιτάλι Μαρκέλοφ. Η παραγωγή της συγκεκριμένης εγκατάστασης ανέρχεται ήδη σε 30.000 τόνους LNG.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κυρώσεις στο ρωσικό LNG από την Ευρώπη, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να λαμβάνει LNG από τη χώρα όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η μοναδική ελληνική εγκατάσταση για LNG μπορεί να στέλνει περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, τα μισά από τα οποία κατευθύνονται στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και τα υπόλοιπα στην εγχώρια αγορά.

Το τάνκερ Pskov είναι αυτή τη στιγμή αγκυροβολημένο στο εργοστάσιο LNG της Πορτοβάγια και φορτώνει, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Στη Ρεβυθούσα τα στρατηγικά αποθέματα

Το λιμάνι που άλλαξε πλευρές: Μία ενεργειακή ασπίδα εναντίον της Ρωσίας

Γερμανία: Το Βερολίνο σχεδιάζει και πέμπτο πλωτό σταθμό LNG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News