Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός δικαιολογεί αύξηση κατώτατων μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις

ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός δικαιολογεί αύξηση κατώτατων μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αύξηση των κατώτατων μισθών και υποστήριξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να συμβάλει στη χαλάρωση των μισθολογικών πιέσεων στο σημερινό κόσμο του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Από τις πληθωριστικές κρίσεις της δεκαετίας του 1970, οι περισσότερες χώρες σταμάτησαν να συνδέουν τους μισθούς με τον πληθωρισμό και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν αποτελεί πλέον κάτι σύνηθες σε πολλές χώρες, γεγονός που έχει δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη δύναμη να καθορίζουν μονομερώς το ύψος των μισθών και τις εργασιακές συνθήκες. 

Την ίδια στιγμή, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν συγχωνευθεί και έχουν δημιουργήσει τεράστιους κολοσσούς, οι αγορές εργασίες έχουν γίνει πιο συγκεντρωτικές, περιορίζοντας στους εργαζομένους τις ευκαιρίες για αναζήτηση πιο υψηλών μισθών αλλού. 

«Για την προστασία των συνθηκών διαβίωσης, απαιτείται μία εξισορρόπηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς τους ανάλογα με τον πεδίο εργασίας», σημειώνει ο οργανισμός. 

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ότι θα πρέπει να δοθεί μία νέα ώθηση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ενθάρρυνση των εργαζομένων να συνασπίζονται σε ενώσεις, ούτως ώστε ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να μπορούν να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σημειώνει ότι οι πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν για τους εργαζομένους σε online πλατφόρμες σε Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία ήταν «ενδιαφέρουσες» και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο και για άλλες χώρες.

Επίσης, παρότι η παροχή έκτακτων μπόνους θα μπορούσε να ελαφρύνει βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις προς τους εργαζομένους, η σημερινή πληθωριστική κρίση δικαιολογεί μία αύξηση των κατώτατων μισθών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.  
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News