Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 19:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούγκμαν: Γιατί δεν πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ενέργειας

Κρούγκμαν: Γιατί δεν πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ενέργειας

Παρά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, όπως δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Η ανεπάρκεια του φυσικού αερίου, παρότι είναι πραγματική, δεν αναμένεται να είναι παραλυτική…η Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον χειμώνα χωρίς να παγώσει», αναφέρεται συγκεκριμένα σε άποψή του που δημοσιεύθηκε στους New York Times. Ο ίδιος στήριξε τις προβλέψεις του στα υψηλότερα σε σχέση με το σύνηθες ενεργειακά αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη διαθεσιμότητα ορισμένων εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ενδεικτικά, η Νορβηγία προσπαθεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως κορυφαίο πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η Ε.Ε. άγγιξε πρόσφατα τον στόχο του 80% στα αποθέματα αερίου, δύο μήνες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, όμως, το πρόβλημα είναι οικονομικό και κοινωνικό. Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι «τραυματικά άδικο» το να εξελιχθούν ελεύθερα οι δυνάμεις της αγοράς, καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί με χαμηλά κόστη συγκεντρώνουν υψηλότατα κέρδη, ενόσω οι λογαριασμοί ενέργειας ροκανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

«Υπάρχει επίσης ένας μακροοικονομικός κίνδυνος. Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ισχυρά σωματεία, εκ των οποίων ορισμένα θα βρεθούν σε θέση να απαιτήσουν αυξήσεις μισθών, ώστε να αντισταθμίσουν το κλιμακούμενο κόστος ζωής. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα σπιράλ μισθών – τιμών, το οποίο θα είναι κοστοβόρο για να ξετυλιχτεί. Συνεπώς, το να συνεχίσει η αύξηση των ενεργειακών τιμών δεν είναι επιλογή», εξήγησε ο Κρούγκμαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Explainer: Πώς μπορεί η Ευρώπη να βάλει πλαφόν στις τιμές ρεύματος;

Υπουργοί Ενέργειας: Xωρίς συμφωνία για πλαφόν – Ζητούν από την Κομισιόν επιπλέον μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News