Business & Finance Πέμπτη 8/09/2022, 17:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο επικεφαλής της Fed δεσμεύεται και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων 

Ο επικεφαλής της Fed δεσμεύεται και για άλλες αυξήσεις επιτοκίων 

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ τόνισε  σε δηλώσεις του την Πέμπτη τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού άμεσα, προτού οι καταναλωτές συνηθίσουν πολύ στις υψηλότερες τιμές και τις αναμένουν ως νέα κανονικότητα. 

Υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο Πάουελ είπε ότι οι προσδοκίες της αγοράς και του καταναλωτικού κοινού παίζουν σημαντικό ρόλο και έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δεκαετίες των 70’ και 80’. 

«Η ιστορία προειδοποιεί έντονα κατά της πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ απαντώντας σε ερωτήματα κατά τη διάρκεια εκδήλωσωης που παρουσιάστηκε από το Cato Institute. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο. και θα το συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά».

Η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς τέσσερις φορές φέτος, τα οποία κυμαίνεται πλέον στο εύρος μεταξύ 2,25%-2,50%.

Οι αγορές αναμένουν σε Fed να προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 0,75 όταν συνεδριάσει ξανά στις 20-21 Σεπτεμβρίου.  Ένας λόγος για να ενεργήσουμε επιθετικά είναι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός που τρέχει γύρω από το υψηλότερο ποσοστό του εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια δεν θα ριζώσει στη συνείδηση ​​του κοινού, είπε ο Πάουελ.

«Η Fed έχει την ευθύνη για τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή για πληθωρισμό της τάξης του 2%»,είπε. «Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος το κοινό να αρχίσει να βλέπει τον υψηλότερο πληθωρισμό ως κανόνα και αυτό έχει την ικανότητα να αυξήσει το κόστος μείωσης του πληθωρισμού».

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τουλάχιστον η μηνιαία πορεία του πληθωρισμού υποχωρεί. Ειδικότερα, οι τιμές της βενζίνης μειώνονται σταθερά μετά από μια σύντομη άνοδο πάνω από τα 5 δολάρια το γαλόνι νωρίτερα το καλοκαίρι.

.Ο Πάουελ είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Όταν ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται για πρώτη φορά την άνοιξη του 2021, ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του τον απέρριψαν ως «παροδικό» και δεν απάντησαν με δραστικές κινήσεις πριν αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, είπε ότι είναι πλέον καθήκον της Fed να συνεχίσει να ενεργεί μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός και να αποφύγει τις συνέπειες της δεκαετίας του 1970, όταν η αποτυχία να εφαρμόσει μια επιθετική πολιτική απάντηση επέτρεψε να υποχωρήσουν οι προσδοκίες του κοινού για υψηλό πληθωρισμό. «Πρέπει να δράσουμε τώρα, ευθέως, σθεναρά, όπως κάναμε, και πρέπει να το διατηρήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News