Business & Finance Πέμπτη 8/09/2022, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για τάνκερ

Γιατί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για τάνκερ

Αύξηση της ζήτησης για τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο αναμένεται να προκαλέσει η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία.

Η δια θαλάσσης μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορευτεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου, ενώ οι εισαγωγές ντίζελ, καυσίμων αεροσκαφών και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων θα απαγορευτούν λίγους μήνες αργότερα, σημειώνει το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει εναλλακτικές προμήθειες από πιο μακριά, ενώ και η Ρωσία θα πρέπει να βρει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της.

«Η ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων από τον Φεβρουάριο του 2023 θα προκαλέσει την εκ νέου εξισορρόπηση του οικοσυστήματος του εμπορίου πετρελαίου. Ένα μέρος από αυτή την εξισορρόπηση στο εμπόριο έχει ήδη αρχίσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία Torm.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν στην αγορά θα προκαλέσουν την αύξηση στη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές κατά 7%, καθώς οι ναύλοι για τη μεταφορά προϊόντων διύλισης έχουν εκτιναχθεί από τις αρχές του έτους.

Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων, κυρίως ντίζελ, από περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες. Αλλά και η Ρωσία θα πρέπει να βρει αγοραστές σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Τουρκία, ενώ κάποια φορτία ίσως να πάνε και στην Ασία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ιράν: Θέλει να καλύψει το κενό της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου

Reuters: Έρχεται πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη – Θα έρθει και ιρανικό; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News