Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Αγρότες και παραγωγοί προειδοποιούν για ελλείψεις τροφίμων τον χειμώνα

Ε.Ε.: Αγρότες και παραγωγοί προειδοποιούν για ελλείψεις τροφίμων τον χειμώνα

Προειδοποίηση για εποχικές ελλείψεις και σημαντικές αυξήσεις των τιμών σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων απεύθυναν αγρότες και παραγωγοί ειδών διατροφής τον φετινό χειμώνα, καθώς ζητούν τη στήριξη της κυβέρνησης προκειμένου να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. 

Η ένωση αγροτών της Ε.Ε. Copa-Cogeca, καθώς και οι FoodDrink Europe και PFP, δύο από τις μεγάλες ενώσεις παραγωγών τροφίμων, ανακοίνωσαν ότι τα μέλη τους έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν δραστηριότητες και να μειώνουν την παραγωγή τους, καθώς ζητούν να εξαιρεθεί η αλυσίδα τροφίμων από τα σχέδια της Ε.Ε. για επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας.  

«Οι τελευταίες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ειδικά για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, απειλούν τη συνέχεια των κύκλων παραγωγής αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια την ικανότητα να συνεχίσουν να προμηθεύουν σημαντικά αγροτικά εμπορεύματα», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε..

«Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Κανένας δεν αντιλήφθηκε αυτό που ερχόταν, ούτε και ότι θα είχε τόσο μεγάλες επιπτώσεις», αναφέρει ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca.  

H ενέργεια χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, από λιπάσματα έως την φύλαξη της σοδειάς και την ψύξη. Οι γαλακτοβιομηχανίες και η βιομηχανία άρτου έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τις αυξανόμενες τιμές, εξηγεί ο Pesonen.

Οι τιμές βουτήρου στην Ε.Ε. έχουν αυξηθεί 80% στη διάρκεια του έτους έως τον Ιούλιο, με τη σκόνη γάλακτος να έχει επίσης ακριβύνει περισσότερο από 50% και το βοδινό 20%, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Όμως, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το κόστος αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα. Πολλοί παραγωγοί φρούτων και λαχανικών έχουν ήδη μειώσει τις καλλιέργειες για την επόμενη σοδειά, ενώ ορισμένοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το υψηλότερο κόστος της λειτουργίας θερμοκηπίων ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδά τους.

Αρκετά θερμοκήπια στην Ολλανδία, το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγό αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ο Alexander Formsma, ειδικός σε θέματα ενέργειας της Glastuinbouw Nederland, προειδοποιεί για ελλείψεις σε ντομάτες και αγγούρια στη διάρκεια του φετινού χειμώνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Ποια προϊόντα πληρώνουμε πιο ακριβά σε σχέση με έξι χώρες της Ευρωζώνης;

Στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης; Πώς η ρωσική εισβολή δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News