Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 21:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Mία άμεση συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες θα καθησύχαζε τις αγορές

Τζεντιλόνι: Mία άμεση συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες θα καθησύχαζε τις αγορές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει γρήγορα στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, την ώρα που το μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξημένη απειλή ύφεσης, διαμήνυσε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι αλλαγές του δημοσιονομικού πλαισίου έχουν γίνει πολύ πιο επιτακτικές ώστε να μπορέσει η Ε.Ε. να αντεπεξέλθει στο υψηλό επίπεδο χρέους που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και να ανταποκριθεί στην ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, οι χώρες μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το δημοσιονομικό χώρο που θα πρέπει να δοθεί ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις σε τομείς που έχουν προτεραιότητα, όπως πράσινη μετάβαση ή άμυνα. 

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η απλοποίηση των κανόνων, η δυνατότητα να μπορούν οι κυβερνήσεις να έχουν πιο ισχυρό λόγο στην πρόταση δημοσιονομικών σχεδίων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ο καλύτερος μηχανισμός εφαρμογής θα πρέπει να είναι τα «καθοριστικά σημεία» ενός βελτιωμένου δημοσιονομικού πλαισίου. 

Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας με τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται, ανέφερε ο Τζεντιλόνι. Σημείωσε δε, ότι οι οικονομικές προοπτικές θα επιδεινωθούν σημαντικά εάν η Ρωσία σταματήσει οριστικά τις ροές φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη. 

Τόνισε ακόμη ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τη στήριξη των πολιτών από τις δραματικά υψηλές τιμές θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να είναι περισσότερο στοχευμένες, καθώς τα τρία-τέταρτα των μέτρων που έχουν έως τώρα ληφθεί δεν ήταν καλά σχεδιασμένα. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο Λίντνερ για δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News