Business & Finance Τετάρτη 7/09/2022, 20:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Σχεδόν στο μισό μειώθηκαν οι ροές ρωσικού αερίου φέτος

Gazprom: Σχεδόν στο μισό μειώθηκαν οι ροές ρωσικού αερίου φέτος

Κατά 48% υποχώρησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή του έτους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Εάν συμπεριληφθεί και η Ε.Ε., τότε η μείωση από την αρχή του έτους ανέρχεται στο 49%.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε με πλήρη διακοπή των ενεργειακών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που το μπλοκ αποφασίσει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Ειδικότερα σήμερα το μεσημέρι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανόητους» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, λέγοντας πάντως ότι η πιθανή επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι «άλλη μία ανοησία» και απειλώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η Μόσχα θα κλείσει τη στρόφιγγα.

«Ο Nord Stream 1 είναι πρακτικά κλειστός τώρα. Υπάρχει διαρροή λαδιού, είναι μία πιθανώς εκρηκτική κατάσταση, ένας κίνδυνος πυρκαγιάς.  Η τουρμπίνα δεν μπορεί να δουλέψει.  Δώστε μας τουρμπίνες και θα ανοίξουμε τον Nord Stream αύριο, αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο Eastern Economic Forum στο Βλαδιβοστόκ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν η Ευρώπη προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε η Μόσχα θα αθετήσει τα συμβόλαια παραγωγής της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: «Ανοησία» το πλαφόν – Απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας

Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης τις ώρες αιχμής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News