Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 21:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ποιός είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας – Στενός συνεργάτης της Τρας

Βρετανία: Ποιός είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας – Στενός συνεργάτης της Τρας

Στον Κουάσι Κουαρτένγκ, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας επέλεξε έναν ιδεολογικό σύμμαχο για τον 
υπουργό Οικονομικών της χώρας, χρεώνοντάς του την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους διαβίωσης με ένα σχέδιο περικοπών φόρων και μεγάλων δαπανών που έχει ανησυχήσει τις αγορές. 

Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας, ο 47χρονος Kουαρτένγκ, κληρονομεί μια οικονομία σε κρίση. Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να περάσει σε μακρά ύφεση προς το τέλος του έτους, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών και με πολύ περιορισμένες τις επιλογές για την τόνωση της ανάπτυξης.

Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ο Κουαρτένγκ στηρίζει το σχέδιο μείωσης των φόρων της Τρας και τη νέα προσέγγιση για την οικονομία, γεγονός που δημιουργεί τα θεμέλια για μία αγαστή συνεργασία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ρήξη που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. 

«Ο Κουαρτένγκ αποτελεί σημαντικό μέρος της ομάδας της Τρας. Είναι φυσικό να τοποθετεί στο συγκεκριμένο πόστο κάποιον που μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες προτεραιότητες με αυτήν», ανέφερε ο Τζιλ Ρούτερ του think tank, Institute for Government. «Το υπόβαθρό του στην ενέργεια και στις επιχειρήσεις θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει την πραγματική οικονομία», σημειώνει.

Ο πρώτος Μαύρος υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, ο Κουαρτένγκ είναι γιός μεταναστών από την Γκάνα, ο οποίος φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας, ενώ παρακολούθησε και το Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.  

Οικονομικός Ιστορικός και, όπως και πολλά άλλα μέλη των Συντηρητικών θαυμαστής της Θάτσερ, ακολούθησε την κληρονομιά που άφησε, γράφοντας μάλιστα και βιβλίο γι΄αυτήν. Έχει ωστόσο υποβαθμίσει το βαθμό που οι αντικρατικές ιδελολογίες μπορούν να εφαρμοστούν στη σύγχρονη οικονομία, λέγοντας ότι κάποιες προσεγγίσεις της σήμερα είναι εντελώς λανθασμένες. 

Ο Κουαρτένγκ δήλωσε ότι υπό την ηγεσία της Τρας, η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους και θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης και κάποιας δημοσιονομικής χαλάρωσης για να βοηθηθούν οι πολίτες στη διάρκεια του χειμώνα. 
  
Επίσης, υποστηρικτής του Brexit, ο Κουαρτένγκ τοποθετείται ο ίδιος στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και έχει γίνει γνωστός για τις απόψεις του υπέρ της μείωσης των φόρων, ενός μικρότερου κράτους και μεγαλύτερης απελευθέρωσης. 

Ορισμένοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετά σκληρός για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών σε μία περίοδο που η Βρετανία χρειάζεται συγκεκριμένη και άμεση δράση.  
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη ομιλία της Λιζ Τρας: Οι τρεις προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού

Μπάιντεν: Συγχαρητήρια στη Λιζ Τρας, αναμένω εμβάθυνση των σχέσεων

Βρετανία: Η Λιζ Τρας σχεδιάζει πάγωμα των τιμολογίων ενέργειας για τα νοικοκυριά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News