Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 13:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στο ρεύμα η Porsche: Ετοιμάζει το IPO της χρονιάς

Κόντρα στο ρεύμα η Porsche: Ετοιμάζει το IPO της χρονιάς

Παρότι οι παγκόσμιες αγορές έχουν «λυγίσει» υπό το βάρος των ανησυχιών για την οικονομική επιβράδυνση και τον πληθωρισμό, η Volkswagen προχωρά κανονικά με την εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο. Εφόσον τα σχέδια ολοκληρωθούν βάσει σχεδίου στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες IPO που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη.

«Έχουμε επιδείξει μεγάλη ευελιξία ιδίως σε καιρούς κρίσης», δήλωσε ο Όλιβερ Μπλουμ, διευθύνων σύμβουλος της VW και της Posche. «Ανατρέχοντας στην κρίση του κορωνοϊού, την κρίση των ημιαγωγών, φέτος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πάντοτε μπορούσαμε να καταγράφουμε πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι πολύ πειστικό», προσέθεσε ο ίδιος.

Με τη συγκεκριμένη IPO, η Porsche επιχειρεί να ανακτήσει τη θέση που κατείχε στην αγορά των αυτοκινήτων, περίπου 13 χρόνια αφότου υποχρεώθηκε να πουλήσει το τμήμα των σπορ οχημάτων στην Volkswagen. Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαετίας η επενδυτική Porsche Automobil Holding προσπάθησε να αναλάβει τη διαχείριση της κατά πολύ μεγαλύτερης Volkswagen, αλλά η τολμηρή προσπάθεια απέτυχε με το ξέσπασμα της κρίσης.

Από την πλευρά της η Volkswagen προσδοκά να ενισχύσει τα φιλόδοξα επενδυτικά της σχέδια στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και στον τομέα των νέων τεχνολογικών λειτουργιών. Τα σχέδια αυτά βέβαια και από τις δύο πλευρές γίνονται εν μέσω μίας εξαιρετικά ασταθούς και αβέβαιης περιόδου, κατά την οποία η επιβράδυνση της οικονομίας, ο κλιμακούμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη έχουν σταματήσει σχεδόν πλήρως τις IPO.

Η συμφωνία

Οι δύο εταιρείες θα κάνουν μία συμφωνία συνεργασίας, καταλύοντας την υφιστάμενη συμφωνία, με την οποία τα κέρδη και οι απώλειες μεταφέρονται από τη θυγατρική στη μητρική. Οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν προνομιούχες μετοχές στην Porsche χωρίς δικαιώματα ψήφου, ενώ η οικογένεια Porsche – Piech, η οποία έχει στην κατοχή της το 53% των δικαιωμάτων ψήφου στην Volkswagen μέσω της επενδυτικής εταιρείας Porsche Automobil Holding, πρόκειται να αγοράσει ένα μειοψηφικό μερίδιο 25% συν μία μετοχή με δικαίωμα αρνησηκυρίας. Το υπολειπόμενο μερίδιο θα παραμείνει στην Volkwagen.

Παρά την αναταραχή στις αγορές, η Porsche έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για την IPO, με αποτίμηση να ανέρχεται έως και τα 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg, Ειδικότερα, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει διασφαλίσει προσφορές που ξεπερνούν κατά πολύ την αποτίμηση των μετοχών και η αξία τους φτάνει από 60 – 85 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Porsche: Σήμερα κρίνεται αν θα δοθεί «πράσινο φως» για την ΙΡΟ της

Αυτό είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο του κόσμου – Πουλήθηκε για 135 εκατ. ευρώ

Πώς να καίτε λιγότερη βενζίνη: 5 μύθοι και αλήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News